Решението на правителството с един от реакторите за АЕЦ Белене

...
Решението на правителството с един от реакторите за АЕЦ Белене
Коментари Харесай

Таско Ерменков "Няма специалист, който е загрижен за сигурността на електроенергийните доставки"

" Решението на държавното управление с един от реакторите за АЕЦ " Белене " да бъде построена нова мощ в АЕЦ " Козлодуй " поражда доста въпроси. За следващ път българското държавно управление взема решения без да си направи труда да осведоми обществеността какво стои зад тях. Кой е направил тази оценка? Какви са преимуществата на това решение? Какво ще се прави с втория блок на АЕЦ " Белене "? Докато това не стане ясно, няма по какъв начин да разясняваме дали е потребно или дали е нездравословно. " Това сподели в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия националният представител от ПГ " Българска социалистическа партия за България " Таско Ерменков.

Според специалиста по енергетика 2025 година е недопустим период за затварянето на българските въглищни централи. " Няма експерт, който е угрижен за сигурността на електроенергийните доставки, който да каже, че в случай че затворим централите през 2025 година в България всичко ще е наред с електрическата енергия. Затова от Българска социалистическа партия инициирахме в Народното събрание единомислещо да се одобри решение - държавното управление да води такива договаряния с Европейски Съюз по повод за Зелената договорка, тъй че първо да се реализира оптимално оползотворяване на мощностите на въглищните централи и второ - по този начин да бъдат извършени диалозите, че вследствие на Зелената договорка да няма социално-икономически земетресения в страната ", уточни Ерменков.

Социалистът разяснява и взетото от Народното събрание решение от 1 юли небитовите консуматори на електрическа енергия да излязат на либерализирания пазар, като акцентира, че стопанската система ни още не е подготвена това да се случи и за семействата. " Няма по какъв начин и семействата да излязат на либерализирания пазар в случай, че към момента не знаем какъв брой са енергийно подвластните. Тук влизат хората, които имат животоподдържаща инсталация и не могат да живеят без електрическа енергия. Не е в този момент времето на тази гражданска война на енергийния пазар. Важно е този преход да се случи по този начин, че да се отчетат социално-икономическите последствия за елементарния човек ", означи депутатът от левицата.

Таско Ерменков отхвърли тезата, че семействата ще заплащат по-ниска цената на ток в случай че излязат на либерализирания пазар, тъй като не е ясно по какъв метод ще се образува тази цена. Той уточни за образец цената на природния газ и по какъв начин поради флуктуиращата му цена на интернационалния пазар, в този момент плащаме по-висока цена от тази, която се е обещавала единствено преди година.

" Като единствената парламентарно показана опозиционна партия протягаме ръка за провеждането на почтени избори. Ние не вършим предизборни обединения за ръководството на страната, а се опитваме да изградим един публичен фронт за осъществяване на почтени и свободни избори. Който желае да се проведат почтени избори, да застане от нашата страна на фронта, а който не желае несъмнено ще застане от другата ", съобщи Таско Ерменков.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР