Решението на петчленен състав на ВАС за това дали новият

...
Решението на петчленен състав на ВАС за това дали новият
Коментари Харесай

Съдът върна решението за екооценката на парк Пирин

Решението на петчленен състав на Върховен административен съд за това дали новият проект за ръководство на Национален парк " Пирин " предстои на екологична оценка се връща за разглеждане от нов тричленен състав. Причината е, че предходният тричленен състав на Върховен административен съд не е разгледал и тълкувал всички доводи на природозащитниците за това, че проектът би трябвало да мине на екологична оценка. Решението не е учредено на доводите на Министерство на околната среда и водите в касационната тъжба. Това оповестиха от Гражданската коалиция " За да остане природа в България ".

Става ясно, че съдът не е дал отговор на въпроса: кои са използваните правила, съгласно които следва да се реши следва ли да се извърши екологична оценка и съгласно коя процедура да се извърши това.

Следващият 3-членен състав на съда би трябвало да отговори на следните изказвания на жалбоподателите:

- попада ли проектът за ръководство на националния парк в листата от проекти, за които наложително се прави екологична оценка според закона за околната среда?

- следва ли проектът за ръководство на парка да предстои на екологична оценка и с оглед условията на комитета за международно естествено завещание?

- ще окаже ли новия проект за ръководство доста влияние върху предпазените зони от Натура 2000 и надлежно би трябвало ли да се подложи на оценка на степента на влияние с предмета и задачите на зоните според Закона за биоразнообразието?

За да отговори на горните въпроси, идващият тричленен състав първо би трябвало да откри каква е ролята и какви въпроси се вземат решение с проектите за ръководство на национални паркове, според наредбите на закона за предпазените територии. Както, и да вземе поради съответните предвиждания на плана за нов проект.

След като направи всичко посочено дотук, съдът ще би трябвало да се произнесе с ясно решение предстои ли актуализацията на проекта на наложителна екологична оценка или на преценка на нуждата от такава, както и дали би трябвало да се изготви детайлна оценка за степента на влияние върху предпазените зони.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР