Решението на първите две парламентарни коалиции не противоречи на Конституцията.

...
Решението на първите две парламентарни коалиции не противоречи на Конституцията.
Коментари Харесай

Конституционалист: Ротационното правителство липсва в Конституцията, но не ѝ противоречи

Решението на първите две парламентарни обединения не опонира на Конституцията. Това с ротацията може да е мотив да се вкара нов въпрос в конспекта по Конституционно право - в границите на шегата.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Орлин Колев, учител по Конституционно право.

Парламентарното ръководство в България е от рационализиран вид и такова ръководство е в духа на Конституцията. Публичната власт по този начин е конструирана, че да оказва помощ на държавното управление. Но ротационно държавно управление по смисъла на Конституцията липсва - няма подобен юридически термин. След подаването на оставка стартира конституционната рулетка изначало - с връчване на съответните проучвателни мандати от страна на президента.

В Конституцията е уредено, че министър-председателят може да подаде оставка, само че повлича цялото държавно управление. Оттам насетне стартира конституирането на новото държавно управление.

Неизпълнението на поетия ангажимент за оставка няма да докара до юридическа отговорност, а единствено на политическа. Тогава единият от съдружните сътрудници просто ще спре да поддържа другия. Това е предвестител на избор на съмнение и нови избори.

Съгласието сред водещите обединения води до взаимна отговорност - и двете обединения ще бъдат виновни за бъдещите дейности.

Вижте цялото изявление във видеото.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР