Решението на парламента депутатите не само да замразят, но и

...
Решението на парламента депутатите не само да замразят, но и
Коментари Харесай

Депутатите лишиха над 270 души от заплати

Решението на Народното събрание депутатите освен да замразят, само че и наложително да подаряват заплатите си по време на изключителното състояние ще лиши от приходи над 270 чиновници отвън Народно събрание. Причината е, че по незнайно каква логичност същото обвързване бе вменено и на министрите, членовете на политически кабинети, шефовете на държавни и изпълнителни организации.

По данни на административния указател в тази група попадат общо 278 души. Щатовете в политическите кабинети на министерствата и 5-те политически кабинета в Министерски съвет на премиера и вицепремиерите са общо 217, като единици от тях са незаети. Самото държавно управление е от 20 души, изпълнителните организации са 29, а държавните - 12. След решението на Народно събрание без заплати ще останат шефовете на мощно натоварени сега организации в обществената сфера като Агенцията по заетостта, Агенцията за обществено подкрепяне, Главна ревизия по труда, Агенция " Медицински контрол " и други В политическите кабинети отвън заместник-министрите влизат и специалисти като основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев да вземем за пример, който е член на оперативния щаб и член на политическия кабинет на Министерство на здравеопазването. 

Проверка в нормативната уредба демонстрира, че възнагражденията на шефове на държавни и изпълнителни организации не са обвързани с депутатската заплата. Техният размер се дефинира от съвета за административна промяна според от числеността на съответната конструкция. Няма връзка сред възнаграждението на депутатите и огромна част от членовете на политическите кабинети. От възнагражденията на народните представители зависят заплатите на премиера (55% над депутатската), министрите (30% над депутатската), зам.-министрите (85% от министерската) и началниците на кабинети (80% от министерската). Всички останали специалисти в политическите кабинети обаче не са обвързани със заплащането на депутатите и получават хонорари по обичайна система - като са приравнени на друго равнище и степен от класификатора на длъжностите.

Не е ясно дали решението на депутатите да лишат от приход посредством наложително дарителство тези чиновници не опонира на конституцията. Правото на труд е конституционно право и в главния закон е записано: " Работниците и чиновниците имат право на здравословни и безвредни условия на труд, на минимално трудово заплащане и на възнаграждение, съответстващо на осъществената работа, както и на отмора и отпуск, при условия и по ред, избрани със закон. "

Решението за наложително дарителство бе разкритикувано и от шефа на Българския дарителски конгрес Красимира Величкова. " Дарителството е и постоянно е било непринуден акт. Дарителство по насила не е дарителство ", разяснява Величкова. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР