Решението на огромния проблем с африканската чума по свинете (АЧС)

...
Решението на огромния проблем с африканската чума по свинете (АЧС)
Коментари Харесай

Чакаме лекарство и ваксина за чумата по свинете

Решението на големия проблем с африканската чума по свинете (АЧС) е в намирането на лекарство и ваксина. Работи се по такива разработки. Единственото допустимо нещо, което може да се направи е предварителна защита и биосигурност, съобщи земеделският министър Десислава Танева пред Българска национална телевизия.

"Към днешна дата имаме регистрирани пет огнища на африканска чума по свинете като две са проблематичните, защото те са в огромни индустриални ферми и вредите са обилни ", уточни тя. Засегнатите прасета са над 60 000. Едното огнище сега е унищожено. Приключва унищожаването на второто.

Тенденциите на увеличение интензитета на болестта в Европа и света се умножават. В 51 страни съществува този проблем. Над 25% от поголовието в света на домашната свиня е унищожено в резултат на болестта. Това обуславя растежа на цените на свинското, какво в България, по този начин и в други Европейски страни, също наранени от АЧС.

„ Проби позитивни от дива свиня са открити в 26 области на България от общо 28. Само в Кърджали и Хасково няма регистриран подобен случай на наранени диви прасета “, посочи министър Танева.

Тя изясни, че хората могат да си отглеждат животни за персонална консумация при избрани условия. Всеки, който изхранва прасета следва да приема, че рискът от това да е инфектиран е голям. Всичко е написано в разпоредба на министерството.

В Министерство на земеделието стопанисването на язовирите се прави от държавната компания "Напоителни системи ". Министърът сподели, че измежду земеделската общественост има терзания поради сушавата година.

„ Всички язовири, стопанисвани от "Напоителни системи " са с нормалните или малко по-ниски равнища. Ние можем да имаме обезпечен поливен сезон за всички аграрни производители “, сподели Десислава Танева.

Мениджмънтът на "Напоителни системи " няма желание да трансформира цените, увери министърът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР