Решението на Microsoft да подкрепи OpenAI наподобява придобиването на DeepMind

...
Решението на Microsoft да подкрепи OpenAI наподобява придобиването на DeepMind
Коментари Харесай

Microsoft инвестира 1 млрд. долара в разработващата изкуствен интелект OpenAI

Решението на Microsoft да поддържа OpenAI прилича придобиването на DeepMind от Гугъл през 2014 година

© Lucas Jackson Американският софтуерен колос Microsoft влага 1 милиарда $ в една от най-амбициозните проучвателен групи за изкуствен интелект в Силициевата котловина OpenAI. Тя ще работи върху основаването на неестествен мозък, който да задвижва облачните интервенции на Microsoft, оповестява Financial Times.

Инвестицията вдъхва нов живот за OpenAI - компания, учредена преди четири години от софтуерни визионери като Илън Мъск и Питър Тийл, които са съперници на мнението, че изкуственият разсъдък ще заличи човешката раса.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Мисли вместо мен

При основаването ѝ те са желали да изпреварят времето с създаването на повсеместен изкуствен интелект (AGI) - система, която съответствува и вероятно превъзхожда мисленето на хората с концепцията, че работи за тяхното положително.

Проектът обаче беше реорганизиран тази година, откакто Мъск се отхвърли от присъединяване си в него и в този момент създателят на платформата LinkedIn Рийд Хофман е най-големият вложител. Благодарение на средствата на Microsoft и облачната платгформа Azure OpenAI се надява да направи своите първите крачки в сферата, за която е основана.

" Тестваме догадка, която съществува от много време, а точно че невронната мрежа, която е близка до размерите на човешкия мозък, може да бъде подготвена да бъде AGI ", споделя Грег Брокман, който е ръководител и създател на OpenAI. " Ако тази догадка се окаже действителна, напредъкът за човечеството ще бъде величествен ", споделя още той.

Решението на Microsoft да поддържа OpenAI прилича придобиването на DeepMind от Гугъл през 2014 година Базираната в Лондон изследователска компания за изкуствен интелект също преследва задачата за достигането до човешкото мислене.

Разпределение на функциите

Въпреки че Microsoft разполага с повече средства за вложения и лична платформа за калкулации, е много евентуално да ѝ се наложи да извърви по-дълъг път. Бордът на OpenAI ще продължи да взима всички решения по програмата за научни проучвания и ще насочва посоките на работа, до момента в който Microsoft ще има право да назначи единствено един шеф, обявиха от групата.

OpenAI ще употребява осведомителните центрове на Microsoft, с цел да организира опитите си, както и облачната платформа Azure, а Microsoft ще направи първия опит за комерсиализиране на ранните резултати от изследването. Това може да поддържа напъните ѝ да стане една от водещите AI компании в миг, в който Гугъл е неоспорим водач в сферата.

Подобно на DeepMind, OpenAI употребява техниката за дълбочинно образование, която се базира на невронните мрежи - това е една от теориите за действието на човешкият мозък. Работата ѝ обаче е била лимитирана до независими опити в сфери като машинно писане, манипулиране на робот и играене на игри, вместо за по-цялостен разсъдък, който да се ползва за разнообразни проблеми.

Това е повода доста от откривателите в региона да оспорват изказванието, че дълбочинното образование може да способства еднолично за цялостния разсъдък, защото се концентрира върху характерни проблеми.

Нека бъде повсеместен

" Според нашата позиция AGI няма да бъде затворена кутия ", споделя Кристиян Хамонд, който е професор по компютърни науки в Северозападния университет. " Всяка група, която е на мнение, че има единствено един метод, ще се провали ", прибавя той.
OpenAI не е съгласна с това и ще употребява базата на Microsoft, с цел да потвърди на критиците, че не са прави.

Организацията счита, че е напълно покрай това да построи невронна мрежа, огромна колкото човешкия мозък, споделя Брокман, като има поради компютър, който е 100 хиляди пъти по-мощен от днешните системи.

OpenAI планува, че резултатът " ще е инструмент, който съчетава уменията на Кюри, Тюринг и Бах " и който ще може да бъде употребен за разрешаването на проблеми като " климатичните промени, наличното и висококачествено опазване на здравето и самостоятелното обучение ".

Капиталовата инжекция на Microsoft ще бъде употребена най-много за покриването на огромните условия към дълбочинните системи за образование, които работят с огромни количества данни и по-късно се концентрират върху действителни образци, с помощта на мощно развитото различаване на модели. Системите " се нуждаят от доста капитал за изчислителна мощ ", споделят от OpenAI.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР