Решението на КС за противоконституционния избор на шефа на КЕВР

...
Решението на КС за противоконституционния избор на шефа на КЕВР
Коментари Харесай

Ива Митева: Лена Бориславова ни извиваше ръцете да изберем техния кандидат за шеф на КЕВР

Решението на Конституционен съд за противоконституционния избор на шефа на КЕВР Станислав Тодоров отприщи нова порция междукоалиционни залпове. Напред излезе още веднъж Ива Митева, която се пощади Лена Бориславова, с която от дълго време са спор, с рецензии за метода на избиране на Тодоров в Народното събрание.

" За КЕВР от съдружните сътрудници ни бяха извивани ръцете. Това бяха текстове, подадени от Лена Бориславова, тя самата пред мен се кълнеше, че претендентът им дава отговор в това число и на старите условия, даже не е нужна тази корекция в закона, не касае него ", показа с днешна дата Ива Митева, която на следващия ден може би би трябвало да седни на една маса за ново бъдещо съдружно ръководство.

" Ако е имало подобен напън, е било редно тогава да споделят за това събитие, съгласно мен това са спекулации към този миг ", отговори от своя страна Владимир Табутов от " Продължаваме Промяната " (ПП), член на Kомисията по енергетика.

Той счита, че регулаторът може да работи, практиката на съда в такива случаи е, че решенията, единствено когато ръководителят е имал отношение към тях или по някакъв метод е наклонил болшинството, единствено тогава по някакъв метод могат да бъдат анулирани, изясни Табутов. Доколкото знам няма такива решения, добави той. По думите му досега всички решения на КЕВР са били вземани единомислещо, тъй че няма риск от обжалване на остарели решения.

Депутатът посочи, че решението на Конституционен съд би трябвало първо да бъде обнародвано в " Държавен вестник ", а те през това време ще разясняват в по-широк състав какви тъкмо ще са идващите им дейности.

Ако Народното събрание е " интелигентен ", ние можем да отменим избора на ръководител на КЕВР още преди да е влезнало в действие решението на Конституционния съд (КС), въпрос към този момент на политическа воля и решение е какво ще предприеме Народното събрание, разясни пред публицисти в Народното събрание Ива Митева от Има Такъв Народ ходовете за излизане от патовата обстановка.

" Въпросът е преди решението на Конституционен съд да влезе в действие, дали можем да задействаме другата процедура и нещо да спасим ", акцентира тя.

" Отговорността за КЕВР е на партията и парламентарната група, предложили кандидатурата за ръководител ", уточни още Митева. Тя напомни, че от Има Такъв Народ доста пъти са алармирали за тази кандидатура, тъй че е ясно кой носи отговорност.

Източник: БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР