Решението на КС показва, че Конституцията живее – нещо, което

...
Решението на КС показва, че Конституцията живее – нещо, което
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Не смятам, че трябва главният прокурор да бъде обявяван за престъпник

Решението на Конституционен съд демонстрира, че Конституцията живее – нещо, което е записано в нея предвид на практиката демонстрира своите действителни промени, съобщи конституционният арбитър и някогашен длъжностен министър на правораздаването Янаки Стоилов в утринния блок „ Тази заран “. Той разяснява решението на Конституционен съд, съгласно което отрасловият министър може да изиска оставката на основния прокурор Иван Гешев.



Не считам, че би трябвало основният прокурор да бъде обявяван за нарушител, с цел да се реши дали той дава отговор или не на избрани високи стандарти. Едва ли може да се твърди, че всеки, който е на такава висока служба прави по две – три закононарушения в месеца. Показано е, че има механизми, които слагат тези стандарти прекомерно високо, сподели още конституционният арбитър.

Когато правихме плана на Плана за възобновяване и резистентност, избягвах да обвързваме въпросите за отчетността и отговорността на основния прокурор с промени в Конституцията, тъй като в един миг това може да стане предлог или действителна причина България да загуби огромна част от средствата, сподели Янаки Стоилов.

Според него е добре, че министър председателят Кирил Петков и началникът на кабинета Лена Бориславова ще се явят на разпит във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Той предложи на държавното управление да пресича корупционните прояви.

Проблемът за корупцията е доста значим и изострен за България, само че ние с изключение на престъпната корупция, която е записана в Наказателния кодекс, имаме и легална корупция, която хората с политическа власт толерират посредством законодателство, посредством управнически решения, изясни Янаки Стоилов.

Настойчиво предлагам на държавното управление да пресича корупционните прояви, както тези, които са в нарушаване на закона, по този начин и тези закони, които вършат допустима корупцията, означи той. Това съгласно него може да стане като не се одобряват закони, с които се опрощават десетки милиони отговорности на хора, които минават за огромни предприемачи. Бяхме очевидци на такива прояви през миналите години и по тази причина е значимо да се наблюдава законодателството, уточни Стоилов.

По отношение на издаването на по този начин наречените „ златни паспорти “, Янаки Стоилов посочи, че най-вече такива документи са издадени в интервала 2016-2019 година. По думите му, дружно с инспекцията на профилираната прокуратура за изясняване на случаите, по-голямо внимание би трябвало да има в оперативните структури за това дали някои не ревизира себе си.

Според него хубаво е да се види какви са тези хора, които издават „ златните паспорти “ и какви действия са правили. Въпросът е да се види като са одобрявани наредбите по какъв начин се е давало българско поданство по натурализация, посочи Янаки Стоилов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР