Решението на Конституционния съд показва, че Конституцията живее и нещо,

...
Решението на Конституционния съд показва, че Конституцията живее и нещо,
Коментари Харесай

Янаки Стоилов доволен от решението на КС: Конституцията живее

Решението на Конституционния съд демонстрира, че Конституцията живее и нещо, което е записано в нея предвид на практиката, демонстрира своите действителни измерения. Аз не считам, че основният прокурор би трябвало да бъде обявяван за нарушител, с цел да се реши дали той дава отговор или не на избрани високи стандарти.

Това съобщи конституционният арбитър и някогашен длъжностен министър на правораздаването Янаки Стоилов пред БТВ за решението на Конституционен съд, което гласи, че отрасловият министър може да изиска оставката на основния прокурор Иван Гешев.

Стоилов поздрави конституционните съдии за решението, което е изрично, като не е взел участие в него, с цел да не бъде страна по делото, което персонално той е водил, до момента в който е бил длъжностен министър на правораздаването. 
Министърът удостовери: Ще желая отстраняването на Иван Гешев
Министърът на правораздаването Надежда Йорданов разгласи, че ще изиска отстраняването на основния прокурор Иван Гешев.   Изявлението ѝ ид...
Прочети повече
Янаки Стоилов не желае да прави предвиждания какъв ще бъде изходът от решението на Конституционния съд, само че този Висш съдебен съвет е към края на своя мандат и при започване на октомври месец би трябвало да стартира работата на новия. Показано е, че има механизъм, който оставя стандартите прекомерно високо, уточни Стоилов. Той даде образец с правенето на Плана за възобновяване и резистентност, където някогашният длъжностен правосъден министър избягвал да се обвързват въпросите с отчетността и обвързаността на основния прокурор с промени в Конституцията, тъй като в един миг може да се върне и да стане действителна аргументи България да загуби действителна част от средствата.

Според него е добре, че министър председателят Кирил Петков и началникът на кабинета Лена Бориславова ще се явят на разпит във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Янаки Стоилов предложи на държавното управление да пресича корупционните прояви, както тези, които съставляват нарушаване, само че и тези закони, които вършат допустима корупцията. Трябва да се направи здрава основа за проблемите в правосъдната система. Добре е, че има такава краткотрайна комисия за промени в Конституцията, само че това не е лековата тематика, която се подмята банализирано, посочи Янаки Стоилов.

Той предизвести, че правосъдните въпроси имат разнообразни решения в Европа, а би трябвало да се откри развиване, което да е в полза на българските жители, юристите и правораздаването.

По отношение на издаването на по този начин наречените „ златни паспорти “, Янаки Стоилов съобщи, че към него е имало въпроси от народни представители от Движение за права и свободи по тематиката. Решаваща огромна има българската организация за вложения и за това някогашният длъжностен правосъден министър изискал от ДАНС да откри въпроса. Янаки Стоилов се надява, че около инспекцията на профилираната прокуратура да се обясни случа, като по-голямо внимание би трябвало да има в оперативните структури за това дали някои не ревизира себе си.
Конституционният съд: Правосъдният министър може да желае освобождението на основния прокурор
Конституционният съд реши единомислещо, че министърът на правораздаването може да желае предварителното преустановяване на мандата на основния прокур...
Прочети повече
Картината стартира да наподобява на тази, която преди години се разкривали комерсиалните банки. Като резултат от всичко това преди да се открият всички условия да бъде отстранен института на по този начин наречените „ златни паспорти “, разясни Стоилов. Според него хубаво е да се види какви са тези хора, които издават златните паспорти и какви действия са правили. Въпросът е да се види като са одобрявани наредбите по какъв начин се е давало българско поданство по натурализация, изиска Янаки Стоилов.

Конституционният арбитър не желае да влиза в политическата полемика сред държавно управление и парламентарни групи, а да се образува болшинство в Народното събрание, в които да се включат партиите и групите, подкрепили въвеждането на „ златните паспорти “.

Янаки Стоилов уточни, че най-вече златни паспорти са издавани в интервала 2016-2019 година

Още:

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР