Решението на Иран да се откаже от ограниченията върху обогатяването

...
Решението на Иран да се откаже от ограниченията върху обогатяването
Коментари Харесай

Маас: Решението на Иран за урана може да доведе до края на ядрената сделка

Решението на Иран да се откаже от рестриктивните мерки върху обогатяването на уран може да бъде първата стъпка към края на подписаното през 2015 година нуклеарно съглашение с шестте огромни сили, съобщи през днешния ден немският министър на външните работи Хайко Маас, представен от Ройтерс.

Очакваше се Иран да разгласи през уикенда новата си позиция по съглашението. Решението му обаче съответства с огромна ескалация на враждебните дейности със Съединени американски щати, откакто високопоставеният ирански боен пълководец Касем Солеймани бе погубен в петък в Багдад при удар, нанесен от американски дрон.

" Със сигурност желаеме да приказваме с Иран още веднъж. Това, което обаче беше оповестено, не дава отговор на съглашението ", съобщи Маас пред радио Дойчландфунк. Той добави, че немски, френски и английски представители ще обсъдят обстановката през днешния ден.

" Ситуацията не стана по-проста и това може да е първата стъпка към края на това съглашение, което би било огромна загуба, тъй че в този момент ще би трябвало да обмислим (положението) доста отговорно ", добави Маас.

Междувременно съветското министерство на външните работи съобщи, че не вижда опасност от разпространяване на нуклеарните оръжия след решението на Иран да се откаже от рестриктивните мерки върху обогатяването на уран, предадоха Ройтерс и ТАСС.

В коментар на министерството, оповестен на уеб страницата му, се споделя, че отводът на Техеран от рестриктивните мерки върху развиването на неговите мощности и софтуерни благоприятни условия по обогатяване на уран, планувани в Съвместния проект за всеобхватни дейности (СПВД, както се назовава публично съглашението сред Техеран и международните нуклеарни сили от 2015 г.), " не съставлява опасност от позиция на неразпространението на нуклеарното оръжие ".

" Иран реализира всички свои дейности в тясно взаимоотношение и под непрекъснат надзор от страна на МААЕ (Международната организация за атомна енергия). Отбелязваме декларираната от иранското управление обвързаност към съдействие с организацията, готовността му да го поддържа на предходното ниво, което е невиждано както по мащабите си, по този начин и по дълбочината на инспекциите ", съобщи съветското външно министерство, представено от ТАСС.

В същото време то прикани всички страни по СПВД да ползват всички старания за опазване на съглашението и за неговата устойчива реализация. " Приетите от иранската страна на 5 януари решения за наложително продължение на прекъсването на доброволните отговорности, произлизащи от СПВД... са разследване от натрупалите се по съглашението несъгласия, за превъзмогването на които всички настоящи страни участнички би трябвало да продължат интензивно да работят ", уточни съветското външно министерство.

То прикани всички страни по съглашението да не основават в допълнение напрежение и несигурност за вероятностите пред СПВД, който " остава световно притежание ". Русия резервира цялостна обвързаност към нуклеарната договорка след последното решение на Иран и " настоятелно приканва всички сътрудници да не отстъпват от пътя, заложен със СПВД, и да основават условия за връщане на неговата реализация в стабилно русло ", сподели още съветското външно министерство. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР