Решението на херцога и херцогинята на Съсекс да се откажат

...
Решението на херцога и херцогинята на Съсекс да се откажат
Коментари Харесай

Финансите на Хари и Меган: С какви пари живеят

Решението на херцога и херцогинята на Съсекс да се откажат от статута си на членове на кралското семейство беше потрес даже за техните родственици в Бъкингамския замък, се споделя в коментар на Би Би Си, представен от БГНЕС.

Освен това, Хари и Меган оповестиха, че ще се стремят към финансова самостоятелност. С какви средства двойката живее сега и по какъв начин ще си изкарва прехраната в бъдеще? Би Би Си се допита до специалистите от двете страни на океана.

С какво живеят Хари и Меган?

95% от техния бюджет се обезпечава от Уелския принц Чарлз, бащата на Хари. През 2018-2019 година сумата, която принц Чарлз им е отпуснал, доближи 5 милиона паунда. Тези пари се отделят от приходите на херцогство Корнуол. В неговия капиталов портфейл влизат недвижими парцели и финансови активи. Цялото херцогство е дало предходната година 21,6 милиона паунда.

Принц Чарлз също по този начин поддържа и по-големия брат на Хари, принц Уилям и неговата брачна половинка херцогинята на Кеймбридж Катрин.

Останалите 5% от бюджета на Меган и Хари – заплащания от върховен грант, който се отпуска за формалните пътувания на кралското семейство и за поддръжката на дворците. Той съставлява закрепен % от облагата от владенията на английската корона. Отказвайки се от статута на старши членове на кралското семейство, Хари и Меган се отхвърлят и от своята част от тези средства.

Колко свои пари има двойката?

Американското списание „ Форчън “ прави оценка положението на Меган на 5 милиона паунда. По-голямата част от тези пари тя е спечелила, снимайки се в американския сериал „ Костюмари “. Според информация в медиите Меган е взимала по 50 хиляди $ за серия. Тя също по този начин е имала блог за мода и пътешествия, основала е лична фешън линия за канадска марка.

Състоянието на принц Хари се прави оценка на по-малко от 25 милиона паунда, съгласно изчисленията на аналитиците на уеб страницата Wealth X. Заедно с брат си Уилям са разделили по-голямата част от положението на тяхната майка Даяна. По данни на списание „ Форчън “ през 2014 година, когато Хари навършва 30 години, той е наследил 10 милиона паунда, според наследството на Даяна.

Какво значи финансова независимост

За момента Хари и Меган са декларирали, че се отхвърлят само от своята част от суверенния грант, който съставлява единствено 5% от техния бюджет.

Охраната на двойката, както и преди ще се реализира от лондонската полиция. Тя не разкрива какъв брой коства това на бюджета, само че проектите за живот сред Северна Америка и Англия би трябвало да усилят тези разноски.

Що се отнася до пътуванията, то Хари и Меган декларират, че те постоянно сами са си плащали своите частни пътешествия и ще продължат да го вършат. Тези думи могат да бъдат признати като самопризнание, че формалните визити на двойката, както и преди ще бъдат спонсорирани от държавния бюджет.

Херцогът и херцогинята на Съсекс не плануват да се откажат и от своята английска резиденция Фрогмор Хаус. Нейният ремонт коства на данъкоплатците 2,4 милиона паунда.

Може ли членовете на кралското семейство да работят?

В качеството си на старши членове на кралското семейство Хари и Меган нямат право на платена работа под каквато и да е форма. Тези ограничавания, обаче не се популяризират върху останалите членове. Например, принцесите на Йорк Беатрис и Евгения нямат обществени задължения и вършат кариери.

Беатрис работи в хай-тек корпорация, а Евгения ръководи изложба за модерно изкуство.

И въпреки за момента Хари и Меган да нямат публични проекти, по какъв начин ще си изкарват прехраната, специалистите показват няколко явни посоки.

Договор за книги

Един от най-очевидните способи за печелене, който употребяват фамозните хора, са договорите за написване на книги.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР