Решението на Гръцката православна църква да признае автокефалията на Украинската

...
Решението на Гръцката православна църква да признае автокефалията на Украинската
Коментари Харесай

Гръцката църква призна украинската и разбуни православието

Решението на Гръцката православна черква да признае автокефалията на Украинската православна черква (УПЦ) разбуни православните църкви. Очаква се Светият синод на Московската патриаршия да заседава изключително, с цел да даде оценка за последствията от това решение, сподели зам.-председателят на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия прот. Николай Балашов. Според него " макар обоснованите оферти на редица митрополити да се въздържат все още от приемането на решение, Архиерейският събор на Гръцката черква е приел решение в интерес на признаването на УПЦ, освен това необичайно изразявайки вяра, че украинската " автокефалия " може да укрепи връзките сред автокефалните църкви на Велика Русия и Украйна ".

В Атина в събота се организира изключително съвещание на гръцката Йерархия - висшият управнически орган на Гръцката черква, в който вземат участие всички настоящи митрополити. Заседанието беше планувано персонално от Атинския архиепископ Йероним след края на постоянните съвещания на Йерархията през седмицата. Единствената тематика на съвещанието на Йерархията беше за автокефалната Православна черква в Украйна. Гръцкият епископат призна автокефалната Православна черква в Украйна и упълномощи Атинския архиепископ Йероним да предприеме последващите дейности за влизане в канонично общение с нея. Само 7 от 80 архиереи са дали своят вот срещу. РИА Новости заяви, че те ще излязат с декларация. Очаква се формалното признание на УПЦ да стане на 19 октомври в Солун, в наличието на архиепископ Йероним и киевския митрополит Епифаний, заяви " Ортодокс таймс ".

Вселенският патриарх Вартоломей персонално благодари на Атинския архиепископ Йероним за позицията на събора на гръцката Йерархия и персонално на него за признаването на Украинската православна черква. Гръцката православна черква е първата, признала автокефалията на УПЦ, откакто патриарх Вартоломей на 6 януари тази година подписа в Истанбул декрета за автокефалия на Украинската православна черква. Преди това патриархът приветства сполучливото осъществяване на обединителния събор в Украйна. Патриарх Вартоломей предложения митрополит Епифаний, с цел да му връчи Томос за автокефалност. По този метод Вселенският патриарх, духовният водач на всички православни християни по света, постави завършек на повече от 300 години московско господство и прикани православните църкви да признаят УПЦ. Тя е под върховенството на Руската православна черква от 1686 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР