Решението на германските социалдемократи (СПД) да изберат министъра на финансите

...
Решението на германските социалдемократи (СПД) да изберат министъра на финансите
Коментари Харесай

Изборът на Шолц изстрелва социалдемократите в Германия пред Зелените

Решението на немските социалдемократи (СПД) да изберат министъра на финансите Олаф Шолц за претендент за канцлер даде подтик в известността на лявата центристка партия , като им оказа помощ да надминат Зелените в изследвания, оповестени в сряда, оповестява " Ройтерс ".

СПД в понеделник предложи Шолц, най-популярният политик на партията , да се кандидатира на националните избори през идната година, когато се чака четвъртия и финален мандат на Меркел да завърши .

Решението отбелязва завръщане на вицеканцлера на Меркел, която предходната година бе победена от двама леви новобранци в конкуренцията за водене на СПД , младши сътрудник в ръководената от нея консервативна ръководеща коалиция.

След като Шолц бе определен, СПД увеличи рейтинга си до 18% в анкета на INSA, като доближи най-високото си равнище от февруари 2019 година, до момента в който Зелените понижиха до 15% .

Това би разрешило на СПД да изиска позицията канцлер във всяка допустима лявоцентристка коалиция .

Популярността на CDU/CSU на Меркел остана относително постоянна - 36% , съгласно изследването на INSA. Това значи, че СПД към момента е изправена пред сложна борба по време на предизборната акция, с цел да влезе първа и да обезпечи устойчиво болшинство.

Шолц разяснява, че укрепването на връзките в Европа ще бъде един от главните му цели като канцлер, като добави, че съглашението на водачите на Европейски Съюз да подкрепят финансово засегнатите от ковид страни не би трябвало да се преглежда като еднократно събитие.

СПД се надява Шолц да върне центристките гласоподаватели , които в предишното гласоподаваха за консерваторите поради относително умерения дневен ред на Меркел. Досега консерваторите не са решили кой да се кандидатира за техен претендент за канцлер.
 Олаф Шолц е претендентът на социалдемократите за канцлер на Германия
Олаф Шолц е претендентът на социалдемократите за канцлер на Германия

Финансовият министър е номиниран единомислещо от управлението на партията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР