Решението на Газпром от 31-ви август до 2-ри септември подаването

...
Решението на Газпром от 31-ви август до 2-ри септември подаването
Коментари Харесай

Газът в Европа отново поскъпва над 290 евро за мегаватчас frognews.bg

Решението на " Газпром " от 31-ви август до 2-ри септември подаването на газ за Европа през " Северен поток 1 " също продължава да способства за внезапното повишаване на синьото гориво през последните седмици. Потоците по " Северен поток 1 " към този момент бяха лимитирани на едвам 20% от потенциала, като съветските доставки в сряда са на историческо ниски равнища, прецизира БНР.

 

Към 18.30 часа българско време септемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF нарастват в границите на деня с над 10% към 297 евро за мегаватчас - ново най-високо ценово равнище от 8-и март насам.

 

" Цените вървят нагоре, подкрепени от известието нощес за отсроченото рестартиране на завода за полутечен природен газ Freeport в Съединени американски щати “, уточни анализатори от Engie EneryScan, представени от Ройтерс.

 

Freeport LNG отсрочи за края на ноември от плануваното за октомври рестартиране на завода за полутечен природен газ, който е офлайн от юни насам след пожар. Пълното възобновяване на работата към този момент се чака да бъде реалност чак през март следващата година (към края на зимния сезон).

 

" Това не е добра вест за Европа, която разчита от ден на ден на полутечен природен газ, за ​​да компенсира дефицита в съветските доставки “, уточни анализатори от банка ING.

Допълнително спиране на работата в норвежкия цех за преправка на газ Kollsnes е различен от фактори, стоящи за продължаващото мощно повишаване на цената на газа, както и цяло по-голямото търсене на газ от Северно море, споделиха анализатори от Refinitiv.

 

Доставките на газ от съветски тръбопроводи за Европа са намалели с към 75% тази година, повлияни от " завъртането на кранчето " от страна на Москва предвид на европейските наказания против Русия поради нахлуването ѝ в Украйна.

 

Междувременно газохранилищата в Европа са цялостни приблизително на 77,74% към 23-ти август, доближавайки се до задачата на Европейската комисия от 80% до 1-ви октомври.

Повишаването на цените на въглищата също поддържа цените на газа и на електрическата енергия. Европейските фючърси на въглищата за 2023 година и някои немски контракти за електрическа енергия се покачиха до исторически върхове тази седмица.

 

" Европейските страни са на път да счупят върха на енергийните цени от юли, като остава единствено една седмица до края на месец август “, споделиха анализаторите на Rystad Energy. " Ако актуалната наклонност продължи, тогава цените на електрическата енергия през зимата ще бъдат много " наказателни " за огромните и дребните европейски консуматори “, прибавиха те.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР