Решението на Фейсбук да категоризира промотирането на новинарски статии като

...
Решението на Фейсбук да категоризира промотирането на новинарски статии като
Коментари Харесай

Медийни издатели от цял свят се обявиха срещу новите рекламни правила на Фейсбук

Решението на Facebook да категоризира промотирането на новинарски публикации като политическо наличие срещна мощен отпор от страна на международните медийни издатели, които настояха изпълнителният шеф на компанията Марк Зукърбърг да промени рекламната ѝ политика.

Световната пресасоцация и Световната асоциация на вестниците и новинарските издания (WAN-IFRA ) дружно с още шест медийни организации, представляващи над 20 000 медийни издания (печатни, електронни и дигитални) и експерти в над 120 страни по света (включително Съюзът на издателите в България), излязоха с обща позиция.

В писмо до Зукърбърг те подлагат на критика решението на софтуерния колос да класифицира на едно място рекламните информации на политически претенденти и рекламите на новинарски политически публикации, които медиите поместват във Facebook за разширение на аудиторията си.

" Ние преглеждаме вашата политика като още една стъпка към продължение на подправените и рискови повествования, които размиват границите сред действителните известия на професионалните медии и пропагандата ", се споделя в писмото.

" Маркетингът на нашите артикули или абонаментът за нашите артикули не е обособен от нашата публицистика или от свободата на медиите ", акцентират издателите.

Съгласно новите правила, всяка реклама, промотираща политическо наличие – даже новинарски публикации на политическа тематика и избори – ще бъде поставяна в списък, включващ данни за това кой заплаща рекламите и каква е демографската характерност на хората, които са видели рекламата. Архивът ще е наличен над 7 години.

Facebook стартира за ползва новите правила на архивиране в Съединени американски щати, само че по-късно и по целия свят.

Подписалите писмото седем медийни организации съставляват вестници, малките екрани, списания и онлайн издания в над 120 страни. Сред тях са крупни издателски групи като New York Times, BBC.com, 21st Century Fox, Axel Springer и други

Те показват, че в опит да се оправи с проблемите си преди националните избори в Съединени американски щати, Facebook ще подкопае ролята на публицистиката като Четвърта власт и ще легитимира антижурналистически послания по целия свят.

Facebook е призована неотложно да изключи новинарските организации от новите си правила.

В писмото са отправени три общи рекомендации към обществената мрежа. Медийните издатели обаче акцентират, че това по никакъв метод не освобождава Facebook от отговорността ѝ за проблемите, основани от личната ѝ платформа.

Представителите на медийната промишленост оферират помощ за намирането на рационални, огромни решения, работейки в коалиция от асоциации, които са мислили съществено по тематиката.

" Facebook би трябвало да признае полезността на публицистиката, създавана от самостоятелни медийни компании и да почита сериозно значимата ролята на публицистиката в поддръжка на обществата по света ", се споделя в изказване на Майкъл Голдман, президент на Световната пресасоцация и Световната асоциация на вестниците и новинарските издания (WAN-IFRA).

Калифорнийската компания " Menlo Park " бе първата, която сигнализира издателите през май месец за новите правила, откакто Facebook стартира да търси решения в отговор на разкритията, че Русия е употребила платформата, с цел да въздейства на президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година

Притиснат от законодателите, Зукърбърг даде обещание предходната година да предприеме доброволни стъпки, с цел да не допусне непознати държавни управления да употребяват Facebook за манипулиране на изборите.

Във вторник, часове преди формалното оповестяване на позицията на медийните организации, която бе дискутирана на техни конгреси в последните дни, от Facebook обявиха подготвеност да работят с издателите за създаването на правила, които да разграничават публицистиката от политическата агитация, заяви организация " Блумбърг ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР