Решението на европейските шампионки по бадминтон Стефани и Габриела Стоеви

...
Решението на европейските шампионки по бадминтон Стефани и Габриела Стоеви
Коментари Харесай

Всички губят от скандала между федерацията по бадминтон и сестрите Стоеви

Решението на европейските шампионки по бадминтон Стефани и Габриела Стоеви да не играят повече за България може да има извънредно тежки финансови последици за българската федерация по този спорт. Бюджетът на централата за тази година е 670 000 лв., като сумата се образува от два съставния елемент - олимпийска подготовка и спорт високи достижения.
 Сестри Стоеви сменят България с Франция
В отсъствието на двете ни водещи състезателки, бюджетът за следващата година ще бъде орязан, а федерацията ще бъде преместена в друга група съгласно приоритетността за спортното министерство (ММС). В момента бадминтонът попада в трета група, в която влизат спортове, за които се счита, че имат благоприятни условия да завоюват олимпийски квоти за Токио 2020 и зимните игри в Пекин 2022. Именно с имената на Стефани и Габриела Стоеви се свързват очакванията на България за присъединяване на бадминтона в Токио следващата година, само че след решението им да не играят повече за страната ни, те угасват.

Самите сестри, за които настойчиво се приказва, че имат предложение да играят за Франция, също ще пропуснат олимпиадата, защото би трябвало да изчакат да минат три години, преди да могат да показват друга страна.

Как се стига до този раздор в връзките сред федерацията и двете най-ярки звезди на този спорт у нас?

Според Стоеви повода е орязано финансиране и неприятно отношение от страна на президента Володя Златев. Той самият отхвърля да има спор с тях, като акцентира, че от година тушира напрежението сред Стоеви и останалите състезатели от националния тим.
Златев демонстрира информация за изплатените на Стефани и Габриела средства за 2018 година, като сумата е 107 281,31 лева За 2019 година двете са получили стипендиите си от по 900 лв. месечно с известно закъснение. Преведени са им били и по 5000 лева за подготовка, възобновяване и присъединяване на шампионат.

В студиото на Нова телевизия двете сестри повториха написаното във Facebook ден по-рано и посрещаха с съмнение цитираните от Златев изплатени по сметките им суми.
Треньорът им Михаил Попов, който от години живее и работи във Франция, като се е състезавал за страната, пък е апетитен като подстрекател на протеста им. Любопитното е, че след олимпиадата в Сидни 2000, той също заиграва във френски клуб и след това сменя поданството си и страната, която съставлява.

" Знам за проблемите на двете девойки от 2015 година. Спортът ни е дребен, бюджетът не е огромен и медиите не се интересуват от нашия спорт. Проблемът не е от в този момент. Не сме разкривали проблемите си обществено до в този момент ", разяснява Попов, който също участва в студиото.

Във федерацията също таят засегнатост към Стоеви поради отвод да играят в квалификациите за европейското отборно състезание в София. По това време те организират открита подготовка за ветерани в Стара Загора, като получават 2000 лв. за услугата си, а в това време тимът ни се проваля и не се класира.

Според осведомени в основата на проблемите сред двете и федерацията стоят родителите на двете девойки. И предходният президент Пюзант Касабян е имал тежки моменти с тях, само че с помощта на опита и престижа си е успявал да понижи напрежението, което в този момент ескалира при наследника му.

Със сигурност абсурдът ще има тежки последици и за двете наранени страни, а имало ли е финансови нарушавания, ще разберем след приключването на инспекцията, разпоредена от министъра на спорта Красен Кралев, който не скри изключителното си отчаяние.





Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР