Решението на ЕС за облекчаване на правилата за емисиите на

...
Решението на ЕС за облекчаване на правилата за емисиите на
Коментари Харесай

Съдът на ЕС възстанови по-строгите ограничения за дизела в Европа

Решението на Европейски Съюз за облекчение на разпоредбите за излъчванията на дизелово гориво, взето преди 2 години, е нелегално, постанови първата инстанция на Съда на Европейските общности. Решението ще докара до налагането на по-строги условия на автомобилните производители, задължавайки ги да създават по-чисти транспортни средства.

Съдът анулира решение на Европейски Съюз, което разрешава на дизеловите коли да създават " прекалено високи " равнища на азотен диоксид, подкрепяйки тъжба, подадена от европейските столици Брюксел, Мадрид и Париж в опит да се понижи замърсяването на въздуха, написа лондонският Times.

През 2007 година Европейски Съюз вкара екологичния стандарт Евро 6, ограничавайки азотните оксиди до 80 мг на километър, които да се ревизират с лабораторни проби. Щом тестванията действително започнаха през 2016 година, Европейската комисия облекчи тези строги стандарти, позволявайки на новите транспортни средства да създават на 2 пъти повече от плануваните нездравословни излъчвания.

Съдебното решение значи, че автомобилните производители имат период от 1 година да подсигуряват, че новите си коли ще съблюдават по-строгите ограничавания за азотните оксиди, в случай че Европейски Съюз не апелира или не одобри нови закони, с цел да промени допустимата стойност.

Компаниите създават електрически транспортни средства, с цел да отговорят на по-строгите условия на Европейски Съюз, свързани с въглеродния диоксид и към този момент вложиха милиарди, с цел да приведат всички коли в сходство с новия действителен режим за тестване, наименуван WLTP.

Решението бе приветствано от еколозите, както и от градските управляващи. " Гражданите на Париж и градовете по света изискват да дишат чист въздух ", споделя кметът на френската столица Ан Идалго.

" Твърде дълго производителите на коли и индустриалните лобита можеха да диктуват разпоредбите, регулиращи някои от най-замърсяващите им артикули. Днес общият съд на Европейския съюз поддържа нашия мотив, че това е изменничество към хората в Европа ", твърди Идалго.

Европейските градове търсят способи за понижаване на замърсяването и повишение на качеството на въздуха, в това число възстановяване на публичния превоз, основаване на зони с ниски излъчвания, възбрана на дизеловите коли и въвеждане на схеми за колоездене.

Повече от половината от държавите-членки и над 130 европейски града са имали непрекъснати, устойчиви равнища на азотен диоксид над границите на Европейски Съюз в продължение на няколко години, а Комисията съди 6 страни поради неуспеха им да подобрят качеството на въздуха. Дизеловите коли съставляват забележителен източник на излъчвания на азотен диоксид в градовете.

Скандалът " Дизелгейт " с Volkswagen от 2015 година сподели, че дизеловите коли са над 40 пъти по-замърсяващи, в сравнение с регистрират лабораторните проби на Европейски Съюз. Целта на новия по-строг режим на тестване е да отстрани разликата сред лабораторните условия и действителната пътна конюнктура, а облекчените правила имат за цел да дадат на производителите време да се съобразят с новите ограничавания.

Скандалът раздруса доверието в сектора, само че автоиндустрията остава авторитетна - в нея работят повече от 13 млн. европейци, а през 2017 година е изнесла продукция за 138 милиарда евро.

" Новият тест на излъчванията в действително време беше предопределен да се оправи със абсурда с дизеловото гориво, само че не като отслаби рестриктивните мерки на излъчванията. Европейската комисия срамно избра да отбрани интереса на производителите на коли, а не здравето на европейските жители ", споделя Ugo Taddei, юрист в групата за акции ClientEarth. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР