Решението на Борисов да не внесе в парламента предложението за

...
Решението на Борисов да не внесе в парламента предложението за
Коментари Харесай

Експерт за болничните: Докато да мамим държавата е национален спорт, ще сме най-бедни в ЕС

Решението на Борисов да не внесе в Народното събрание предлагането за болничните е погрешно. Българинът гледа на страната като на непознато тяло.

Докато това да мамиш страната е народен спорт и до момента в който бъдат чувани тези, които викат най-силно, страната ни ще бъде най-бедната в Европейския съюз. Това сподели в предаването "Лице в лице " по bTV изпълнителният шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.

За последните 6-7 години болничните са се нараснали двойно. С това решение държавното управление дава сигнал, че отстъпва под натиска на синдикатите и най-вероятно тези злоупотреби ще продължат, добави той.

Има импортиран бюджет и за следващ път странична концепция завъртя някакъв страховит скандал, вместо да разясняваме това, което е вътре в бюджета. Това се повтаря всяка година, уточни икономистът от Института за пазарна стопанска система Петър Ганев.

Двамата специалисти разясниха и направения от ИПИ Алтернативен Бюджет 2020.

През последните няколко години държавното управление съумя да успи всички анализатори, тъй като в последните няколко бюджета параметрите са сходни. Има едно успиване в обществото, по тази причина се опитваме да дадем опция.

Затова първото, което залагаме в различния бюджет, е да има остатък от над 1 милиарда лв., който също може да се похарчи, в случай че бъде събран, само че единствено със единодушието на Народното събрание.

Затягането на контрола на Данък добавена стойност е хубава концепция, само че дали прагът не би трябвало да се вдигне. Едното ни предложение е той да се удвои до 100 000 лв..

Когато решаваш да мачкаш дребните, усили им най-малко прага, съобщи Ганев, като изясни, че измежду другите оферти на Института за пазарна стопанска система е 2% от здравната вноска да отиват в частен фонд, а 2% от подоходния налог да отиват към общините.

Подкрепихме направения от държавното управление бюджет. Смятаме, че макрорамката е амбициозна и им пожелаваме да изпълнят и приходната, и разходната част.

Предложеният от ИПИ бюджет е новаторски – оферират се промени в браншове, които се отсрочват от доста години, като редуциране на държавната администрация.

Ако тази промяна се направи, заплатите в администрацията могат да бъдат увеличени с доста повече от 10%. Подкрепяме предлагането на ИПИ за понижаване на някои налози. Тези оферти обаче би трябвало да се разпределят за цяла управническа стратегия, а не за година, сподели Добрин Иванов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР