Решението на Българската православна църква да не участва в тържествата

...
Решението на Българската православна църква да не участва в тържествата
Коментари Харесай

СДС: Решението на БПЦ да не участва в тържествата за Охридската архиепископия противоречи на националните интереси


Решението на Българската православна черква да не взе участие в тържествата по случай 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия е акт, опровержителен на националните ползи.

Това се споделя в позиция на Съюз на демократичните сили.

Това на процедура блокира признаването на Македонската православна черква и опцията БПЦ да стане нейна майка и хвърля сянка върху Договора за другарство, добросъседство и съдействие с Република Македония.

Светият Синод взе решението след совалката на ген. Решетников, последвала визитата на съветския патриарх и скандалното му държание по отношение на българския суверенитет и национално достолепие.

Тези обстоятелства ни карат да считаме, че болшинството от българския Висш клир е мощно подвластно от Кремълските апетити за интервенция в политическия и църковен живот у нас. Тази интервенция за следващ път ще изтласка българския народен интерес на назад във времето, с цел да задоволи имперските искания на Русия. Ако българското държавно управление допусне това, то е изгубило половината борба за интеграцията на Македония и другите страни от Западните Балкани в евроатлантическото семейство.

Призоваваме държавното управление, националноотговорните политически партии, демократичната общност и неподвластното на Москва духовенство, да заявят своята позиция и да не разрешават на 8 владици от Светия синод да слагат под подозрение постигнатите триумфи в българо-македонските връзки, се споделя още в позицията на Съюз на демократичните сили. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР