Решението на Австрия да спре белодробните трансплантации на чужденци беше

...
Решението на Австрия да спре белодробните трансплантации на чужденци беше
Коментари Харесай

Проф. Начев: В началото на 2021 г. трябва да се извърши първата белодробна трансплантация в България

Решението на Австрия да спре белодробните трансплантации на чужденци беше предстоящо за експертите. Жалко е, само че не е изненадващо.

Това разгласи в утринния блок на БТВ шефът на УМБАЛ „ Св. Екатерина” проф. Генчо Начев. След една конференция в Истанбул се одобриха много съществени ограничения против т. нар тарнасплантационен туризъм и търговия с органи, посочи той. Проф. Начев не е оптимист, че други клиники в Европа ще одобряват пациенти от България, нуждаещи се от трансплантация на бял дроб.

Той разясни, че в България не са доста хората, чакащи за белодробна трансплантация, само че за всеки един това е покруса: „ 18 души чакат за белодробна трансплантация в България, само че на фона на доста други болести, за които чакат 1000 или 5000 души това не е огромна численост ".

По думите му при започване на 2021 година би трябвало да се извърши първата белодробна трансплантация в България. Екипи от лекари ще бъдат обучавани в Австрия, първият ще замине след 15 септември тази година.

Директорът на болница „ Св. Екатерина” разяснява и казуса с дребното донорски обстановки у нас. „ България е на едно от последните места по донорство и последните години не виждам прогрес в това отношение. Нужна е по-добра съгласуваност и контрол”, счита проф. Начев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР