Главният изпълнителен директор на Qatar Airways казва, че решението на Австралия да блокира полетите е „много несправедливо“

...
Решението на австралийското правителство да блокира искането на Qatar Airways
Коментари Харесай

Решението на австралийското правителство да блокира искането на Qatar Airways за допълнителни полети до Австралия е „много несправедливо“, главният изпълнителен директор на авиокомпанията Акбар каза ал-Бейкър в интервю за CNN.

„Намерихме, че е много несправедливо [да] нашето законно искане не бъде удовлетворено, особено в момент, когато толкова подкрепяхме Австралия“, каза ал-Бейкър, добавяйки, че беше „много изненадан“ от решението.

„[Ние] репатрирахме техните блокирани граждани от целия свят до и извън Австралия, като им помагахме да получат медицински консумативи и резервни части и т.н. по време на периода на COVID-19“, каза ал-Бейкър. „Националният превозвач и неговите партньори напълно спряха да работят в Австралия. Бяхме там за хората на Австралия.”

Базираната в Доха авиокомпания е поискала да извърши допълнителни 21 полета до големите летища в Австралия. Но австралийският министър на транспорта Катрин Кинг през юли официално отхвърли предложението за добавяне на полети до Сидни, Мелбърн и Бризбейн, заявявайки, че предложението не е в интерес на Австралия.

По време на пандемията полетите на Qatar Airways до Австралия продължиха, превозвайки само по 20 души на полет, докато полетите на Qantas, националната авиокомпания на Австралия, бяха приземени.

Обвинения

По-рано тази седмица австралийският вицепремиер Ричард Марлс каза, че не е бил консултиран, когато министърът на транспорта на страната реши да блокира искането на Qatar Airways.

Миналата седмица Кинг, министърът на транспорта, каза, че „контекстът“ за нейното решение да не предостави повече полети на Qatar Airways е свързан с инвазивни телесни обиски, проведени на група австралийски жени на международното летище Хамад в Доха в Катар.

През октомври 2020 г. повече от дузина пътници бяха подложени на „инвазивни“ и „унизителни“ вътрешни прегледи в Катар, след като новородено бе намерено изоставено на летището.

Решението на Кинг беше изправено пред интензивен политически контрол и тя беше обвинена, че защитава Qantas, чийто бивш главен изпълнителен директор, Алън Джойс, твърди, че разрешаването на допълнителния капацитет на Катар ще „изкриви“ местния авиационен пазар.

Авиокомпанията, която призна, че е лобирала срещу офертата на Qatar Airways, също е изправена пред критики за поредица от скорошни спорове, включително обвинения, че е продала около 8000 билета за полети, за които е знаела, че вече са били отменени.

Общественият гняв срещу австралийския превозвач – който контролира повече от 60 процента от вътрешния пазар – достигна кулминацията си в оттеглянето на Джойс.

Лидерът на Националната партия на Австралия и председател на правителствено разследване на решението да се блокира искането на Qatar Airways, Бриджит Макензи, открито обвини правителството в протекционизъм.

„Вярвам, че те организират рекет за защита на Qantas“, каза Макензи, докато говори за Sky News.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР