Решението на американския президент Доналд Тръмп да признае израелския суверенитет

...
Решението на американския президент Доналд Тръмп да признае израелския суверенитет
Коментари Харесай

Турция осъди признаването на израелския суверенитет над Голанските възвишения

Решението на американския президент Доналд Тръмп да признае израелския суверенитет над Голанските възвишения провокира гневни реакции от страна на Турция в понеделник.

 „ Това злощастно решение, което съставлява тежко нарушаване на интернационалното право, по-специално на Резолюция 497 (1981) на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, демонстрира, че администрацията на Съединени американски щати продължава с опитите си да бъде част от казуса, а не част от решението в Близкия изток ”, се споделя в изказване на външното министерство.
Решението на Тръмп е " изцяло невалидно " за Турция и за виновните членове на интернационалната общественост, които отдават значение на териториалната целокупност на Сирия и на всички страни в района, се споделя в изказването.

То приканва интернационалната общественост да съблюдава главните правила на Хартата на Организация на обединените нации и резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации " вместо да дестабилизира района с безсмислени опити да се оправдаят израелските актове против интернационалното право ".

По-рано в понеделник американският президент Доналд Тръмп подписа президентска разгласа, която публично признава високопланинските терени на границата със Сирия като израелска територия по време на среща с израелския министър председател Бенямин Нетаняху в Белия дом.
 Тръмп призна израелския суверенитет върху Голанските възвишения Тръмп призна израелския суверенитет върху Голанските възвишения
Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп подписа декрет, с който Вашингтон признава израелския суверенитет над Голанските възвишения. Те са отнети о...

Турският външен министър Мевлет Чавушоглу съобщи, че Съединени американски щати " още веднъж подценяват интернационалните закони, само че това решение в никакъв случай няма да легитимира анексирането на Израел ".

По-късно, в южната провинция Анталия Чавушоглу сподели, че подписът на Тръмп " е подарък за Нетаняху, който е в неволя преди изборите ".

Говорителят на турския президент Ибрахим Калин сподели, че решението " тъкмо когато Израел бомбардира Газа, е демонстрация на антимирен нрав ".

Израел завладя Голанските възвишения от Сирия по време на Шестдневната война през 1967 година. Страната заема почти две трети от по-широките Голански възвишения като в действителност резултат от спора. Държавата пристъпи към публично присъединение на територията през 1981 година - деяние, единомислещо отхвърлено тогава от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР