Решението на Административния съд в Сливен, според което недопускането на

...
Решението на Административния съд в Сливен, според което недопускането на
Коментари Харесай

БЛС: Разтревожение сме от решението на съда в Сливен по казус с неваксинирано дете

Решението на Административния съд в Сливен, съгласно което недопускането на дете без ваксини в детска градина е несъмнено като дискриминация, е казус и на Балканите, и в страните от Западна Европа.

Това се споделя в позиция на Българския лекарски съюз /БЛС/, изпратена до медиите. Съдебното решение не регистрира публичния интерес и опонира на редица интернационалните актове, а по този начин също и слага в риск публичното здраве, показват от БЛС. Между половин и един % от децата не могат да бъдат ваксинирани поради вродени болести, алергични положения и други, напомнят от БЛС и акцентират, че за тези деца единственият метод да бъдат защитени е да им бъде обезпечена среда от ваксинирани.

Д-р Брънзалов: Ваксини би трябвало да се поставят

Според БЛС е налице е и сериозна заплаха правосъдното решение освен да послужи като претекст за завеждането на още каузи, само че и да сътвори съществени предпоставки за увеличение на броя на неимунизираните деца в страната. Това би могло да усили риска от появяването на епидемии от инфекциозни болести като епидемията от морбили тази година. От БЛС напомнят, че от януари до ноември случаите на морбили са над 1000, а през предходната година са били 13 общо.

БЛС поддържа дейностите на Министерството на здравеопазването по обжалването на решението на сливенския административен съд пред Върховния административен съд, се добавя още в позицията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР