Решението на Административен съд София–град, с което се отменя заповедта

...
Решението на Административен съд София–град, с което се отменя заповедта
Коментари Харесай

Комитет "Лозенец": Съдът доказа, че депутатите са гласували текст в угода на "Артекс"

Решението на Административен съд София–град, с което се анулира заповедта на Дирекция за народен строителен надзор (ДНСК) за прекъсване строителството на " Златен век ", потвърждава, че има " корекция " Артекс " на Закона за устройство на територията, разгласи инициативният комитет " Лозенец ".

" Едно е ясно, без тази корекция няма по какъв начин да приказваме за позволение за градеж от 2007 година да е годно до 2028 година и съдът умишлено или не капитализира " Апартаментгейт ", обобщават деятелите, които проведоха гражданските митинги против градежа на 120-метровата постройка в " Лозенец ".

Според тях заповедта на ДНСК от април за краткотрайно прекъсване на градежа е имала очевидни " пороци " и още тогава те са оповестили, че тя ще падне в съда, " не тъй като няма правни причини за прекъсване на строителството ", а поради несръчното й формулиране - съзнателно или несъзнателно от страна на строителния надзор.

В процеса на делото станало известно, че когато в правосъдната зала " Артекс " излагат своите причини, юристите на ДНСК не са ги оспорвали. А основният въпрос е докога е срокът на строителното позволение. На 23 юли ДНСК пусна прессъобщение, в което дава тълкувание, че " Златен век " има годно позволение. Това влиза в цялостно несъгласие с позицията на районния министър Петя Аврамова, както и със заявката на премиера Бойко Борисов, че няма " корекция " Артекс ".

Призивът на гражданския комитет е депутатите, дали своят вот изменението на текста на чл.153 на Закона за устройство на територията, с което се удължава срокът на разрешителното за градеж от 5 на 10 години, да потвърдят, че не са възнамерявали поправката " Артекс ".

" Нека потвърдят, че евтините жилища не са им повлияли на метода на гласоподаване и по този начин няма да си приказваме, че позволение за градеж, издадено през далечната 2007 година може да е годно чак до 2028 година ", обръщат се от " Лозенец " към народните представители.

Активистите обрисуват парадоксалната обстановка в този момент, в която политиците си запазили купените на ниска цена жилища, вложителят " Артекс " си обезпечил продължение на градежа на небостъргача, а жителите, протестиращи против своеволията на властта, имат заведени каузи за уронване престижа на фирмата-инвеститор за 100 хиляди лева

От инициативния комитет " Лозенец " чакат промяна на настоящия шеф на ДНСК арх. Иван Несторов като неговият следовник на поста да разпореди на способена адвокатска адвокатска фирма обжалването на правосъдното решение на Административния съд-София град от 31 юли.

" Сегашното управление на ДНСК пази само тесни частни ползи и не прави нищо, с цел да спре противозаконното строителство в страната ", декларират от " Лозенец ".

Днес от ДНСК оповестиха, че като получат решението на съда от нощес, съгласно което прекъсването на целия градеж е прекомерно последна мярка против откритите нарушавания, ще решат дали да го апелират пред Върховен административен съд.

Самият план за 120-метровата постройка " Златен век " до хотел " Маринела " (бившия " Кемпински-Зографски " ) е получил първото си строително позволение през януари 2007 година - единствено два дни преди да влязат в действие рестриктивните мерки в Закона за устройството и застрояването на Столична община за височина на постройките до 26 м в кв. " Лозенец ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР