Решението му да влезе в червената листа е лично, а

...
Решението му да влезе в червената листа е лично, а
Коментари Харесай

Дондуков 2 няма да работи за Иво Христов

Решението му да влезе в алената листа е персонално, а не акт на президента, твърди Александър Маринов Българска социалистическа партия бърка като разобличава, вместо да  въодушевява. Борисов постъпва вярно с пролетното разчистване Не виждам никакви признаци президентът да има предпочитание да прави партия Няма по какъв начин до есента да се появи нов важен политически състезател Българска социалистическа партия не получи преимущество от Апартаментгейт За алената евролиста важи поговорката " и вълкът утолен, и агнето цяло "
Александър Маринов е политолог, учител в СУ " Сухопътни войски.Климент Охридски ", член е на Съвета за стратегическо развиване към Президента

- Преди няколко седмици президентът Радев издаде Указ за основаване на Съвет за стратегическо развиване на България, чиито ръководител е Иво Христов. Вие бяхте определен за член на този съвет. Събирали ли сте се от този момент?
- Да. Събираме се постоянно. Имаме планувана среща и за другата седмица. Целта е ясна - да се създаде една дълготрайна вероятност на развиването на страната, благодарение на необятен публичен разговор.
- След влизането на Иво Христов в листата на Българска социалистическа партия, какво ще се случи с този Съвет. Кой ще бъде новият му началник?
- Още няма изясненост. Предполагам че до идващото събиране на Съвета, този въпрос ще бъде решен. Не считам че това е от решаващо значение за работата ни. Ще има различен ръководител. Но ролята на ръководителя е по-скоро координираща, а не лидерска.

ВИЖ ОЩЕ: Президентът освободи началника на кабинета си, Христов остава началник на Съвета

- Вие от съвета ще помагате ли в предизборната акция на Иво Христов?
- Откъде-накъде. Ние сме орган към Президента и работим единствено с него. Надпартийни сме, нямаме никакво отношение към акцията нито на Иво Христов, нито на Българска социалистическа партия, нито на друга партия.
- Като член на Съвета към Президентството по какъв начин ще отговорите на упреците на ръководещите,че с влизането на Иво Христов в листата на социалистите трансформира президента в президент на Българска социалистическа партия, а не на цялата нация?
- Според мен даже ненаблюдателните хора схванаха, че отиването на Иво Христов в листите на Българска социалистическа партия, е негово персонално решение. И никога не е акт на Президента. Президентът сподели доста ясно - всеки е свободен да направи своя избор. Ако Иво Христов е решил, че иска  да поеме различен път на лична политическа кариера, това е  обикновено. Все отново ние не сме във феодализма.
- Заговори се за спор на Иво Христов със брачната половинка на президента Десислава Радева. Така ли е?
- Не съм осведомен. Със брачната половинка на президента се познавам напълно незадълбочено. След учредяването на съвета, нито за момент не съм забелязал някаква нейна интервенция. Друго не мога да разясня.

ВИЖ ОЩЕ: Деси Радева с пост за предателя

- Вие казахте, че пишете дълготрайна стратетия за България. Кой обаче би могъл да сплоти нацията за излизане от положението на цялостна ненавист, в което в този момент се намира обществото?
- За обединяването на една нация не е задоволителен един човек, колкото и да са забележителни неговите качества. Обединението на нацията изисква огромна цел. Не толкоз персона, а цел. Мисля, че обединяването няма да има едноличен лидер.
- Очаквате ли да се появят до есента нови политически играчи, които да търсят бързи дивиденти със същата цел- обединяване на нацията?
- Не имам вяра до есента да се появи нова, сериозна, ползваща се с публично доверие политическа мощ. Това е прекомерно къс период и не го считам за реалистично.

ВИЖ ОЩЕ: Новата тайнственост в Българска социалистическа партия: Кой издигна Иво Христов за евролистата?

- Говореше се за партия на Слави Трифонов, на Мая Манолова...
- Трябва тях да питате. Като че ли работата заглъхна при Слави Трифонов.
- Да чакаме ли партия на президента?
- Това са единствено остарели догадки. Аз персонално не виждам никакви признаци от страна на президента или от хората, които работят с него да поставят старания в тази посока.
- Да поговорим за Българска социалистическа партия. Смятате ли, че борбата Станишев-Нинова занули преимуществото, което получиха след " Апартаментгейт "?
- Аз не съм уверен, че Българска социалистическа партия е получила преимущество, с помощта на " Апартаментгейт ".
Смятам, че Българска социалистическа партия би трябвало да постави огромни старания да убеди обществото в личните си прерогативи, а не просто да разобличава грешките и неуспехите на другите.
По щастливо стичане на събитията, нещата с листата на Българска социалистическа партия се подредиха що годе добре. " И вълкът утолен, и агнето цяло. " Нинова сподели, че е конкурент на някои от практиките на европейските социалисти, които Станишев пази. В същото време Станишев откри място в листата. Това е един рационален излаз, тъй като другото щеше да бъде прекомерно внезапно. И да сътвори едно вътрешно напрежение, което щеше да се схване неприятно в чужбина. Въпреки, че от позиция на гласоподавателите на Българска социалистическа партия, Станишев не е чак толкоз обичан. А във връзка с Нинова, ясно е, че избрани среди желаят да я отстранят. И също е ясно, че тя също има своите слаби места и уязвимости. Но в този момент пред Българска социалистическа партия стои въпроса да се активизира и да взе участие пълноценно в акцията. От това ще се реши изхода на изборите.
- Какви недостатъци откривате в Корнелия Нинова?
- В живота  постоянно става по този начин - мощните ти страни допускат и недостатъци! Нинова внесе един чужд жанр в държанието на БСП- остро, нападателно, самоуверено, уверено, не се колебае да употребява мощни думи. Понякога даже малко по-силни думи, в сравнение с би трябвало. И тъкмо в това се крие една евентуална накърнимост. Такъв вид държание крие риск от импулсивност, от реактивност. В някои случаи дори занемаряване на избрани благоприятни условия, а и опасности. Тъй като това е персонален почерк на Нинова, рецензиите се насочват към нея.
- Ваш е израза " по острието на протеста ". Бойкотът на Българска социалистическа партия ще се отрази ли на изборите?
- Бойкотът е нож с две остриета. Той, по себе си, е средство, не може да е самоцел. Въпросът е какво друго правиш, с изключение на протеста. Българска социалистическа партия не развива задоволително интензивно своите дейности отвън Парламента. И в този момент е време да покаже, че с изключение на протеста, може да направи и друго. Логично е Българска социалистическа партия след 26 май да се върнат. Ако това не стане, обстановката ще придобие напълно различен поврат. Ако Българска социалистическа партия завоюва изборите, ще има политическата самодейност и ще би трябвало да я развие доста интензивно. Ако Българска социалистическа партия загуби, тогава ситуацията вътре ще стане  мъчно удържимо.
- Пролетното разчистване, което прави Борисов в ГЕРБ, усилва ли възможностите им да завоюват?
- Сложен въпрос, тъй като за разлика от Българска социалистическа партия, процесите в ГЕРБ са под повърхността. Борисов явно се пробва да предприеме ограничения, които да обуздаят тази наклонност да се злоупотребява с властта. Не му е елементарно, тъй като това е една необятна процедура. И се случва преди избори. Моето мнение е, че той постъпва вярно, стреми се да се движи в вярната посока. Намесва се в обстановки, в които поражда проблем. И този проблем е следният: оставките на всички хора, които си потеглиха от ГЕРБ бяха свързани с неналичието на каквото и да е страдание, опрощение или разкаяние. И тъкмо това подкопава позицията на министър-председателят.
- Кой има по-големи шансове да обере патриотичния вот-Ангел Джамбазки или Веселин Марешки? Цялата акция на " Воля " е ориентирана към младежите и родолюбието.
- По-автентичен в това отношение е Джамбазки. Той, а и партията му, от дълго време поддържат тази линия. Марешки е по- променчив. Но дали ще хване " дикиш ", както споделя народа, не мога да ви кажа. Моето мнение е, в случай че изхождаме от наличните данни, че нито единият, нито другият нямат действителни шансове. Освен в случай че не се случи едно доста ниско присъединяване в изборите. Тогава Вътрешна македонска революционна организация със своята организация би могла да успее. Но още е рано за прогнози.
- Стана дума за ниския морал на политиците, само че това важи освен в България, а и в цяла Европа. Какъв Божи знак откривате в опожарената Нотр Дам в Страстната седмица за католиците?
- Това е рисков въпрос. Незнам дали можем да приказваме за Божи знак. Да го назовем необичайно съвпадане. Вие виждате - устоите на вярата са разколебани. Хората са се отчуждили от Бог. На думи, всички са вярващи, само че в случай че погледнете държанието им, те не се управляват от десетте Божии заповеди. Затова би трябвало да си дадем сметка, че тази показна набожност, която мнозина демострират точно на Великден, надали може да служи за индулгенция.
- Дали Господ не санкционира християните, че вместо място за примирение, църквите стана средство за доходи като културно-исторически атракции?
- Доста рационално е да се замислим дали може да се прави бизнес с вярата. Вярата си е религия, тя не трябва да се бърка с пари. Нали знаете - златото е от Сатаната.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР