Решението може да бъде взето още в утре, съобщи заместник

...
Решението може да бъде взето още в утре, съобщи заместник
Коментари Харесай

Ново 20: Обмислят тестване на учениците само в понеделник

Решението може да бъде взето още в на следващия ден, заяви заместител на Кацаров
„ Здравното министерство обмисля учениците от алените зони на разпространяване на Коронавирус да се тестват единствено един път седмично. Решението може да бъде взето още в на следващия ден “. Това разгласи заместник-здравният министър доктор Александър Златанов пред Nova news.

„ Обмисляме този вид, чакаме да го обсъдим с целия екип на здравния надзор. Тази вечер коментирахме тематиката, ще я обсъдим и на следващия ден. И по този начин още от на следващия ден може би ще въведем този вариант”, съобщи доктор Златанов.

В момента процентът на позитивните проби измежду учениците, там където се вършат, бил невисок – под 1%. Имало и стопански претекстове за сходно решение. Д-р Златанов увери, че всички възпитаници ще се върнат в учебно заведение, незабавно щом се обезпечи безвредна среда.

„ Това значи да се основат условия, в които да не се разреши разпространяване на вируса ", изясни той.

За него е неприемливо учениците да заплащат, с цел да отидат на учебно заведение. „ Трябва да се даде равна опция за всички деца да отидат присъствено на учебно заведение. Тестовете би трябвало да бъдат 100% безплатни”, счита доктор Златанов.

Той разкри, че държавните учебни заведения не купуват проби, това вършат министерствата на опазването на здравето и на образованието, а изключения вършат частните образователни заведения.

Министерство на здравеопазването желае секвенирането на позитивни проби след PCR да бъде увеличено целеустремено и новият вид Омикрон да се хване незабавно, като към този момент няма случаи на тази разновидност у нас.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР