Решението идва въпреки напредъка от търговските преговори, които стартираха в

...
Решението идва въпреки напредъка от търговските преговори, които стартираха в
Коментари Харесай

САЩ се готвят да наложат митата срещу Китай въпреки напредъка при търговските преговори

Решението идва макар напредъка от комерсиалните договаряния, които стартираха при започване на предишния месец

Още по тематиката
Как готвените от Тръмп мита върху вноса на коли от Европа ще обиден бранша

Политикaтa на американския президент " Америка преди всичко " може да доведат до обилни проблеми на промишлеността в Съединени американски щати
13 юни 2018
Подготвени ли са стопанските системи да посрещнат нова световна рецесия?

" Световната задлъжнялост – последствия и вероятности " съгласно студентите в националния конкурс на клуб " Финанси "
13 юни 2018
Китайската ZTE е сключила съглашение със Съединени американски щати за отпадане на възбраната да търгува

Компанията ще би трябвало да заплати санкция от над 1 милиарда $, с цел да се върне на пазара
6 юни 2018 Администрацията на Доналд Тръмп се готви да наложи обещаните мита върху вноса на китайски артикули на обща стойност 50 милиарда $ в границите на идващите няколко дни. Решението митата да влязат в действие остава макар обещанието на Китай да работи в посока стесняване на комерсиалния недостиг, което беше постигнатото време на договарянията през последните два месеца, написа Financial Times.

Пълният лист с артикули, които ще бъдат обложени с новите мита, ще бъде оповестен още на следващия ден, като по този начин за Китай не остава друга опция с изключение на да отвърне реципрочно.

Идват ли митата най-сетне

Ако Съединени американски щати в действителност наложи обещаните мита, то Китай няма различен излаз с изключение на да се отметне от постигнатия досега прогрес и да отговори със собствен личен лист, счита анализаторът към Bloomberg Енда Къран. Малко по-късно представител на китайското министерство на външните работи удостовери, че контрактуваното досега няма да влезе в действие, в случай че от Вашингтон наложат митата.

В началото на предишния месец двете страни започнаха търговски договаряния, като вследствие на тях Пекин предложи да купи селскостопански и енергийни артикули от Съединени американски щати на стойност 70 милиарда $, при изискване че Вашингтон се откаже от въвеждането на мита. Решението получи позитивни реакции, защото разсея напрежението за възможна комерсиална война. Това беше и първата стъпка към осъществяването на настояването на президента Доналд Тръмп за стесняване на комерсиалния недостиг сред двете стопански системи с 200 милиарда $. През 2017 година той доближи рекордните 375 милиарда $ в " изгода " на Китай.

Според източници на FT от Белия дом, администрацията счита да стартира обмитяването на някои артикули още от на следващия ден, като митата за останалите артикули би трябвало да влязат в действие в границите на идващите 30 дни. Същите източници разясняват, че по думите на комерсиалния представител на Съединени американски щати в Китай Робърт Лайтхаизър " е време лепенката да бъде махната ".

И какво още

От изданието настояват още, че администрацията счита в края на месеца да наложи ограничавания върху китайските вложения в Съединени американски щати, както и надзор върху износа на избрани артикули. Решението обаче е довело до спор сред институциите, като Министерството на търговията счита, че новите ограничавания биха довели до правни проблеми, защото не обосновават с евентуална опасност за националната сигурност, какъвто е актуалният мотив.

Другият мотив за недоразумение с останалите институции е настояването на Белия дом да отстрани възбраната за търговия на китайската ZTE с американски снабдители, наложена от Министерството на търговията. Според Reuters представители на администрацията на Тръмп и ZTE към този момент са сключили договорка, която на практика ще върне компанията в бизнеса. Първоначалната мярка беше наложена, откакто стана ясно, че компанията е нарушила съществуващи търговски съглашения сред Вашингтон и Пекин, изнасяйки продукция към Иран и Северна Корея.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР