Решението е взето на заседание днес и предвижда одобряване на

...
Решението е взето на заседание днес и предвижда одобряване на
Коментари Харесай

Дадоха ОВОС за източния вариант на АМ ”Струма”

Решението е взето на съвещание през днешния ден и планува одобрение на реализирането на капиталовото предложение за "Подобряване на трасето на Лот 3.2 на автомагистрала "Струма " по Източен вид Г 10.50 ", оповестиха от екоминистерството.

Това е разновидността, при който двете направления на придвижване ще бъдат разграничени. Трасето на аутобана в посока Гърция ще минава през Кресненското дефиле по съществуващия път Е-79, който ще бъде уголемен. Движението от Кулата към София пък ще се реализира по напълно ново трасе, което ще бъде построено по билото на планината от източната страна на дефилето.

Пет разновидността на трасето >>>

При взимането на решението членовете на съвета са създали задълбочена експертна полемика и са се съобразили със забележителния брой мнения, позиции, отзиви и възражения, постъпили в хода на процедурата по оценката на въздействието на околната среда /ОВОС/, за другите разновидности на трасе, означават още от екоминистерството.

Обсъдени са били резултатите от публичните разисквания и заключенията на самостоятелните специалисти от осъществените Оценка на въздействието върху околната среда и Оценката за съгласуемост с предмета и задачите за опазването на предпазените зони от мрежата Натура 2000.

Подкрепа за ”източния вариант” на трасе на Автомагистрала ”Струма >>>

За да подкрепят вземането на решение, в състава на съвещанието на ВЕЕС, са били включени представители на научната общественост и други специалисти.

С взетото решение по Оценка на въздействието върху околната среда за одобрение на източния вид Г 10.50 на трасето на лот 3.2 на автомагистрала "Струма " са предписани наложителни за осъществяване условия и ограничения по Закона за запазване на околната среда при всичките стадии по реализацията на капиталовото предложение.

Николай Ненков: Няма да строим "път-убиец " >>>

Източният вид Г 10.50 е считан от специалистите за най-оптималният от 5-те разновидността за биоразнообразието в двете предпазени зони – „ Кресна„ и „ Кресна-Илинденци”, върху растителния и животинския свят. Той планува 5 тунела и 18 виадукта, 11 надлеза, подлези, подпорни и укрепителни стени.

Срокове за магистралния сектор плануват в средата на 2019 година да има определен строител и да има строително позволение.
Миналия месец районният министър Николай Нанков сподели, че при избор на източния вид на трасето, сектор ще бъде разграничен на три подучастъка с трима обособени реализатори, сподели министърът.

Магистралата би трябвало да е подготвена до 2023 година

Миналия месец стана ясно, че над 40% е осъществяването на лот 3.3 от автомагистрала „ Струма “ от Кресна до Сандански.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР