Решението да заведем този иск не е спонтанно, а е

Решението да заведем този иск не е спонтанно, а е ...

Съдят Столична община заради мръсния въздух.

„Решението да заведем този иск не е спонтанно, а е в следствие на натрупаното напрежение през годините както на гражданите, така и на организации срещу бездействието на общината да се справи с този проблем”, каза в предаването „Здравей, България” Борис Бонев от Спаси София, една от четирите организации, които са се включили в колективния иск. Той съобщи още, че само до март тази година има 37 дни с наднормено замърсяване при 35 дни допустими годишно.

„Колективните искове не са много популярни, но са много полезни инструменти. Ние не искаме обезщетение, а искаме общината да изпълнява обещанията и задълженията си – да ограничава трафика, където има голямо замърсяване и да се предприемат мерки”, заяви от своя страна адвокат Димо Господинов, който е част от колективния иск.

„Категорично не мога да се съглася с тезата, че общината бездейства, тъй като от 2011 г. действа програма за програма за управление на качеството на въздуха. В рамките й всички показатели като олово и бензен са приведени в нормата”, каза зам.-кмет на София по транспорта Евгени Кусев.

По думите му единственото превишение е в нормите на фини прахови частици. „Взетите мерки в тази посока са строителство на метрото и нови автобуси”, допълни той.

Общината работи и за създаване на система за ранно известяване на населението за дни с повишени норми на фини прахови частици.

Източник: blitz.bg