Решението да отпадне забраната за социологическите проучвания е добро. Една

...
Решението да отпадне забраната за социологическите проучвания е добро. Една
Коментари Харесай

Анализатори: Събарянето на незаконни постройки в циганските махали не решава проблемите

Решението да отпадне възбраната за социологическите изследвания е положително. Една възбрана е добра, когато може да се съблюдава. Нагледали сме се на песнички, прякори и знаменца. Социологическите изследвания не могат да трансформират изборните резултати в самия избирателен ден.

Около тази теза се сплотиха в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия социологът Кольо Колев и политическият психолог Антоанета Христова по отношение на предлагането на ръководещите да отпадне възбраната за издание на социологически изследвания в изборния ден. Двамата разясниха и горещата тематика за циганския проблем. "Събарянето на противозаконните постройки в циганските махали не е решение на казуса. Решението е целенасочена държавна политика. Основното е образованието. Мога да подсигурявам, че преди 30 години ромите бяха по-образовани от през днешния ден. Всичко е въпрос на сложна политика. Не става единствено с морков или сопа. Всички партии употребяват тези хора за пазаруване на гласове ", безапелационен беше Колев.

"Събаряне на къщи има от дълго време и нищо не се е трансформирало. Ние сме несъответстващи по този проблем от доста години. Проблемът е в ръководещите. Тези, които ръководят, би трябвало да създат система, която да управлява тези хора. Между ромите, турците, арменците и всички други етноси има голяма културна разлика. Най-големият проблем е в образованието на ромите. В техните учебни заведения има голяма сегрегация. Традицията при ромите е не да работят и учат, а да раждат от дребни деца. Имаме проучване, което демонстрира, че при племената на ромите, тъй като там има доста племена, е традиция мъжът да не пуска жена си и щерка си на учебно заведение ", разкри Христова.

За край двамата разясниха и идните евроизбори. Колев предвижда, че в най-хубавия случай ГЕРБ ще имат паратитет с Българска социалистическа партия. "БСП и Движение за права и свободи ще имат повече евродепутати от ГЕРБ и Оперативна програма. Управляващите ще понесат тежко проваляне ", разгласи социологът.

Антоанета Христова изрече друго мнение. "На евроизборите гласоподава твърдия електорат. За мен на тези избори ще се получи едно възпроизводство на последните парламентарни избори и ГЕРБ ще запазят преднинаната си ", сподели тя.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР