Решението да бъдат изгонени 70-те служители на руското посолство в

...
Решението да бъдат изгонени 70-те служители на руското посолство в
Коментари Харесай

Три доклада на ДАНС са основанието за изгонването на руските дипломати

Решението да бъдат изгонени 70-те чиновници на съветското посолство в София става на съображение на информация, съдържаща се в три отчета на ДАНС. Това заяви пред медиите министър председателят в оставка Кирил Петков преди чуването в Народното събрание по случая, за което беше привикан от депутатите. Има също и отчет на Министерство на външните работи по тематиката.

Проведено е било разискване, откакто е взето и решение, на Съвета по сигурност към Министерския съвет. В съвещанието, провело се на 9 юни, са взели участие редица виновни лица – министрите на вътрешните и външните работи, на защитата, на финансите и на електронното ръководство, началникът на защитата, основният секретар на Министерство на вътрешните работи и шефовете на специфичните служби – ДАНС, цивилното и военното разузнаване. Там е бил и представител на президента Румен Радев. Това значи, че президентът е бил наясно с готвената мярка.

БУРЯ В ПАРЛАМЕНТА

Премиерът в оставка Кирил Петков не е взел еднолично решението за изгонването на 70-те чиновници на съветското посолство. Въпросът е обсъждан още на 18 май, на съдружен съвет. Това заяви в Народното събрание съпредседателят на Демократична България Христо Иванов. Той съобщи, че десницата поддържа мярката, за която е упорствала от дълго време.

Коментара си десният политик направи в отговор на бурна и напряко обидна декларация по мотива от лидера на " Възраждане " Костадин Костадинов. От парламентарната естрада той разгласи Кирил Петков за " народен изменник ", който би трябвало да бъде " подложен под забраняване ". По думите му, единствената причина, заради която експремиерът е изгонил руснаците, е да угоди на Съединени американски щати и по този начин да получи опция още веднъж да ръководи. Интересното е, че Костадинов назова Петков " инцидентен минувач " във властта - фраза, която първо пристигна от Движение за права и свободи.

" Ако някой би трябвало да бъде подложен под забраняване, това са представителите от " Възраждане " ", извънредно остро реагира Христо Иванов на декларацията. " Тази тирада несъмнено е писана от госпожа Захарова (говорителят на съветското външно министерство - бел.ред.) ", иронично разяснява Настимир Ананиев от Политическа партия изказването на националистическия водач.

Временният ръководител на Народното събрание Мирослав Иванов направи забележка на всички говорили. Той обаче още веднъж не посмя да наложи санкции, макар че Костадинов явно наруши правилника на Народното събрание, като обиди други държавни институции.

БИВШИЯТ СЪЮЗНИК

Има Такъв Народ не поддържа премиера в оставка Кирил Петков за решението България да отзове 70 съветски дипломати. " Истината е, че това е персонално негово решение и то му хрумна, до момента в който пътуваше във влака за Украйна, някъде там по гарите ", разяснява ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов пред Нова тв.

По негови думи още тогава министърът на външните работи Теодора Генчовска, която е от квотата на Има Такъв Народ в четворната коалиция, е обяснила на премиера, че това е мярка, която не се прави по този метод.  " Има си избрани правила. Това не е да си играем на деца в квартала и да се разсърдим ", уточни Йорданов. Според него дейностите по отзоваването на дипломати били като " танц ", тъй като отсрещната страна взема реципрочни ограничения. " Сега, в случай че те решат да играят реципрочно, би трябвало да изгонят всичките и да останем без дипломатическо посланичество там. Такова нещо и във война не е правено ", безапелационен е Йорданов.

Той призна, че " имало някакъв отчет от ДАНС " за възможни шпиони в съветската дипломатическа задача в България, само че се съмнявал " до каква степен службата не извършва също нарежданията на премиера ". Накрая Тошко Йорданов отбеляза: " заобикалям да споделя дали е срещу или не, тъй като не е вътре в системата, само че не се прави толкоз внезапно и изпитам известни подозрения дали всички са шпиони, тъй като броя е хрумнала в главата му преди 4 месеца ".

Президентът Румер Радев от своя страна беше сбит по въпроса за изгонването на съветските дипломати. " Не мога да разясня, тъй като не резполагам с нужната информация. Надявам се министър-председателят в оставка да е взел това решение въз основата на солидна и достоверна информация и да го е обмислил добре - и като мащаби, и като последици ", разяснява държавният глава в Мадрид на срещата на НАТО. От своя страна визепрезидентът Илияна Йотова също изрази неодобрение от решението и го дефинира като невиждано. В Павликени през днешния ден тя уточни, че било редно откакто то е на база на получена информация от българските служби за сигурност, да бъде взето с отговорността на идващия кабинет, който и да е той.

КАНДИДАТЪТ ЗА ВЛАСТТА

Критики във връзка с отзоваването на съветски дипломати изрази и лидерът на " Изправи се, България " Мая Манолова.

" В опита си да завоюва благоволението на западните сътрудници, държавното управление на Петков и Нинова мина всевъзможни граници, заемайки по-крайни позиции от множеството европейски страни. За първи и финален път в историята ни България гони 70 съветски дипломати едновременно и то без обществено оповестени аргументи! И това - откакто самосиндикално се оставихме без дълготрайни газови доставки, а министър председателят води война с българския президент пред международните медии, представяйки себе си като единствен и незаместим западен съдружник. Неопитност и угодливост не могат да са опрощение за политическата нелепост във външната политика, тъй като тя има трайни последици, заплашва исторически връзки, които мъчно ще се възстановят с години, и вреди на ползите на страната. И в случай че Петков и Нинова не виждат проблем с този позор, то българският народ няма да го одобри! ", написа някогашният обмудсман във Facebook. 

Лидерът на новата партия " Български напредък " Стефан Янев също не поддържа Кирил Петков. 

" Най-лесно е да се каже, че тези хора са работи против националния интерес, което е факсимиле в дипломатическата процедура. Преводът е шпионаж. Дали е по този начин или не е по този начин необятната аудитория ще разбере в по-късен стадий. В този случай нямаме огромен избор с изключение на да имаме вяра на ръководещите. В случая имам вяра или нямам доверие е мъчно да се отговори еднопосочно. Единственото което може д акоментираме е броя. Изведнъж 70 е малко необичайно. Ако сме ги чакали всички да се навържат, значи друго се е случвало ", разяснява той пред " Нованюз ".

" Такъв вид работи - слагане на дипломатическите връзки на карта, фактически ще имат съществени последици. Според мен тук се залага на страстта и не се мисли в дълготраен проект ", добави Стефан Янев. Според него " България би могла да играе ролята на мост сред груповия Запад и Русия "

ПРЕЦЕДЕНТ

" Подобно нещо не се е случвало откогато България има съвременна дипломация. Тук става въпрос по-скоро за културни аташета, такива по печата, търговски аташета, прикрити под други дипломатически позиции представители на съветските служби, които са доста и сега са много дейни ", заяви бившият външен министър Милен Керемедчиев пред bTV. Според него значимото е да се разбере дали тези изгонени 70 чиновници ще бъдат заменени с други или позициите им ще бъдат закрити. По думите му нотата връчена на Митрофанова загатва за ходене към взаимност.

" Руската федерация има най-голяма бройка на дипломати у нас. Тя варира до към 150 индивида. Това е над 10 пъти повече от нашите дипломати в Русия, ние имаме 10-15 индивида там ", сподели още Керемедчиев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР