Решението БСП за България да получи третия мандат за съставяне

...
Решението БСП за България да получи третия мандат за съставяне
Коментари Харесай

Президентът: Изборът на БСП за трети мандат няма общо с Nexo, но казусът може да повлияе при правителство на ДБ

Решението " Българска социалистическа партия за България " да получи третия мандат за сформиране на държавно управление е взето от президента преди появяването на проблема с Nexo и не е повлияно от него. Това съобщи президентът Румен Радев.

" Така съм решил и разгадавам, че Българска социалистическа партия ще направи оптимално вероятното. Не съм се управлявал от абсурда с Nexo в това си решение, взел съм го преди този момент. Но този проблем има капацитета да повлияе на едно бъдещо държавно управление с мандат на " Демократична България " и това го виждаме всички ", съобщи Радев.

Според него Българска социалистическа партия е партията с максимален късмет да сформира държавно управление.

" Виждате, че Българска социалистическа партия не бърза да слага червени линии, запази разговора и в доста случаи сподели, че е подготвена на компромис и решения, които да работят за множеството партии. Българска социалистическа партия работи и с политическите си съперници, да вземем за пример - беше в основата за решение на рецесията с избор на ръководител на Народното събрание ", посочи Румен Радев.

Държавният глава разяснява и изискването, което сложи вицепрезидентът Илияна Йотова, за продължение на политиките на служебното държавно управление.

" Ако под политика разбираме изкуството да се оползотворяват всички благоприятни условия, то служебното държавно управление прави оптималното за това в името на България. От тази позиция политиката като изкуство да се оползотворяват всички благоприятни условия би трябвало да се продължава от всички партии ", сподели той.

Румен Радев съобщи, че България към момента не е подала молба за предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност, тъй като това е комплициран развой и би трябвало да се обмисли с какви причини да бъде поискано.

Президентът Румен Радев и служебният министър председател Гълъб Донев участват на представянето на 30-годишна тактика за развиването на енергетиката на България. Събитието е проведено от Министерство на енергетиката, а тактиката ще бъде показана от отрасловия министър Росен Христов.



В началото на форума президентът съобщи, че България не може да си разреши безвремие поради развихрилата се енергийна рецесия.

Той посочи, че през последните месеци България се трансформира във все по-голям енергиен фактор на Балканите и Европейски Съюз.

" Ясно осъзнахме какъв брой значимо е да имаш мощности, да имаш микс и самостоятелност на енергийната система и какъв брой е значимо решенията да се взимат в точния момент. Въпросът е по какъв начин от тук нататък да продължим с тази политика. И при образуването на служебния кабинет сложих този въпрос - да се върви към диверсификация на енергийните източници и цифрова енергетика.

За няколко месеца пуснахме интерконектора. Организирани са транспарантни процедури за търгове на газ. Удвои се потенциалът на терминанала за полутечен газ в Александруполос и нека да проработи от идната година.

Осигурени са и контракти за диверсификация на нуклеарно гориво, както и договорът с " Боташ " за запазен потенциал и достъп до турските терминали за полутечен газ. Оттук нататък имаме голям брой запитвания от други страни дали могат да употребяват достъп до резервираните от нас терминали за полутечен газ. Обединявайки газопреносните системи в района, можем да осъществяваме концепцията на Европейска комисия за транспорт на Азерски газ към Европейски Съюз и България форсира тази визия.

Политическата воля на най-високо равнище се материализира в действителна работа и плана Бургас- Александруполис договорихме с Мицотакис да го обърнем Александруполис-Бургас.

Затова е значимо да има тактика. Много от тези решения са закъснели. Стратегията би трябвало да бъде високо извънредна. България има неповторим късмет за съхраняването на сила от ВЕИ ", уточни той.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР