Решението беше взето след дебат в пленарна зала за състоянието

...
Решението беше взето след дебат в пленарна зала за състоянието
Коментари Харесай

Горанов ще дава стратегия на дълга до 2020 г.

Решението беше взето след спор в пленарна зала за положението на държавния дълг.

Има страни, които разпределят над 50% от Брутният вътрешен продукт през бюджета, само че годините на прехода не ни дават съображение да считаме, че страната може да разпределя парите по-добре от елементарния жител, уточни Горанов. Затова, в случай че увеличим делът на преразпределение на Брутният вътрешен продукт през бюджета, ще се наложи фрапантно нарастване на налозите и то за междинната класа , акцентира той.

Фискалният запас не е нетипично висок за последните години, сподели Горанов. По думите му за интервал от 10 години той се поддържа 10-12 % от Брутният вътрешен продукт.

От 2015 година до октомври 2017 година държавният дълг се е нараснал с 1,4 милиарда евро или от 22,1 милиарда евро към края на 2014 година до 23,5 милиарда лв. към 31 октомври този година. Същевременно относителният дял на държавния дълг към Брутният вътрешен продукт за този интервал пада от 26,4 % към 31 декември 2014 година на 23,3 % към края на октомври 2017 година.

През последните години поддържаме политика на по-високи фискални буфери, която докара до рухването на лихвените проценти по заемите, посочи Горанов.
От декември 2014 година до края на октомври 2017 година ние виждаме най-бързия спад по лихвите на заемите . Това дава непосредствено отражение на стопанската система и икономисва разноски на семействата и на компаниите. Жилищните заеми са с 2 % по-ниски лихви, а на заемите за предприятията лихвите паднаха с 3 процентни пункта, посочи той.

Министърът уточни, че за последните години рисковата награда на нашите скъпи бумаги е паднала в пъти и се приближава на страни като Словения и Чехия. Доверието в България се върнало до равнища, в която тя изпреварва страни с доста по-висок кредитен рейтинг, сподели Горанов.

Тази политика води до по-добро положение на банките, застрахователните и пенсионните сдружения , които са притежатели на български скъпи бумаги. Увеличаване на държавния дълг минава или през голяма загуба за бюджета или през нарастване на налозите, а ние в партия ГЕРБ не одобряваме такава политика, сподели Горанов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР