Решението беше оповестено, след като литовските власти поискали от въпросните

...
Решението беше оповестено, след като литовските власти поискали от въпросните
Коментари Харесай

Литва обяви над 1100 беларуси и руснаци за заплаха за националната сигурност

Решението беше оповестено, откакто литовските управляващи поискали от въпросните руснаци и беларуси да попълнят въпросник, включващ въпроси за отношението им към нахлуването на Москва в Украйна и статута на анексирания от Кремъл през 2014 година полуостров Крим.

Литва е огромен покровител на Украйна, а напоследък се трансформира в леговище за мнозина, които потърсиха бягство от властническите репресии в Беларус и Русия.

Днес Управлението за миграция заяви, че е открило 1164 беларуски и съветски жители, пребиваващи в Литва, които заплашват националната сигурност - решение, взето въз основа на оценка на сведения от открити и поверителни източници. От тях 910 са беларуси, а останалите 254 - руснаци.

При вземането на решението дали бъде предоставено или отказано право на престояване е било регистрирано и какви отговори са дали тези хора при попълването на въпросника, уточни миграционното ръководство - държавната работа, провела изследването.

Определените за опасност за националната сигурност са единствено незначителна част от беларусите и руснаците, живеещи в Литва. По данни на Управлението за миграция на литовска територия обитават над 58 000 беларуски и 16 000 съветски жители. Те би трябвало да възобновяват разрешителните си за непрекъснато престояване на всеки три години, отбелязва АП.

Лишените от това право могат да апелират решението пред съда. Останалите разполагат със период до един месец да изоставен Литва, посочи Управлението за миграция.

Засега няма реакция от страна на съветското и беларуското държавно управление.

Виктор Воронцов - предприемач, който се е преместил се от Русия преди няколко години, научил е литовски и е получил поданство - съобщи, че е склонен с сходна мярка.

" Познавам доста руснаци, които са служили в руската и по-късно в Путиновата войска. Те са женени за литовки, живеят тук, поддържат тясна връзка с тогавашните си приятели по оръжие в Русия и непрекъснато популяризират кремълска агитация ", сподели Воронцов. " Литва е демократична страна и е търпима към особеното мнение. Дори и с тяхната агитация нямаше проблем, до момента в който не стартира войната. Нещата обаче се трансформираха и те би трябвало да си вървят ", добави той.

Литва има и съветско етническо малцинство, което възлиза на към 5 % от популацията. Те са литовски жители и заради това не са длъжни да попълнят въпросника, показва АП.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР