Решение за ускоряване на процеса по обновяване на ведомствените военновременни

...
Решение за ускоряване на процеса по обновяване на ведомствените военновременни
Коментари Харесай

НС прие решение за ускоряване на процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на МО

Решение за ускорение на процеса по възобновяване на ведомствените военновременни ресурси на Министерството на защитата (МО) одобри Народното събрание. Вносители са депутати от ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) и Движение за права и свободи.

Предвижда се Министерският съвет да форсира процеса по възобновяване на ведомствените военновременни ресурси на МО, представляващи оръжия, муниции, взривни субстанции и пиротехнически произведения, посредством замяната им с новопроизведени такива.

Записано е още държавното управление да предоговори периодите и количествата в подписания с „ Вазовски машиностроителни фабрики ” ЕАД контракт при съществуване на индустриални благоприятни условия на държавното обществено дружество за това.

Основната част от наличните във Въоръжените сили муниции, заделени като ведомствени военновременни ресурси (ВВЗ), са създадени в интервала 70-те до 90-те години на предишния век, като съответни списъки даже и по-рано, стимулират се вносителите.

Към момента боеприпасите, заделени като ВВЗ, са годни за бойно потребление, само че поради годините им на произвеждане с съображение може да се допуска, че са в края на своя експлоатационен запас. Това постанова предприемане на незабавни дейности за възобновяване на запасите, показват от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

Предвид годините на произвеждане на наличните във Въоръжените сили муниции, друга, не по-малко значима, цел на обновяването е и минимизиране на предпоставките за пораждане на произшествия със съществени последствия, провокирани от остарели и неотговарящи на техническите условия муниции, се показва измежду причините за проекторешението.

По време на дебатите в пленарната зала Николай Дренчев от „ Възраждане “ разяснява, че " се предлага някакво решение, в което няма нито една цифра, нито един период, нито един % “. Тоест ние можем да дадем 100 % от това, което има в складовете, и да чакаме, че вероятно в миналото заводите, които създават тези калибри, биха могли да възстановят запасите, добави той.

Според Атанас Зафиров от „ Българска социалистическа партия за България “ самите вносители са безусловно наясно, че това е един чисто политически акт. Зафиров означи, че от Българска социалистическа партия не са срещу процеса на възобновяване на боеприпасите, само че са изрично срещу цялостното изпразване на складовете, което по думите му очевидно следва.

Колегата му Борислав Гуцанов изиска министрите на защитата и на стопанската система и промишлеността да дойдат в пленарната зала. Председателят на Народното събрание Росен Желязков сподели, че ще бъдат поканени, само че означи, че планът на решение е импортиран от депутати, а не от държавното управление.

Според Ивайло Мирчев от ПП-ДБ от „ Възраждане “ и от Българска социалистическа партия се пробват да вършат следващото подстрекателство, че се изпразват военните хранилища. Няма нищо сходно, добави той.


Източник Новини.бг

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР