Решение. 24 часа: Метеоролозите си тръгват от БАН само с

...
Решение. 24 часа: Метеоролозите си тръгват от БАН само с
Коментари Харесай

Метеоролозите си тръгват от БАН само с прогнозите, оставят й науката; Коалицията бетонира рокадите, гласуват ги в четвъртък

Решение.

" 24 часа ":

Метеоролозите си потеглят от Българска академия на науките единствено с прогнозите, оставят й науката

Общото заседание на Българска академия на науките показва единодушие за отчасти изваждане на Националния институт по метеорология и хидрология от структурата на Българска академия на науките и прекосяване в нова конструкция, основана от Министерския съвет. Това е решение, което регистрира заявеното желание на държавното управление за разрешаване на казуса с Национален институт по метеорология и хидрология. Определението " отчасти " включва цялостната оперативна активност, изпълнявана от Национален институт по метеорология и хидрология, както и учени и чиновници, които са заявили желание за овакантяване на Българска академия на науките.

Това реши Общото заседание след с напрежение съвещание, траяло над час и половина.

При установяване на бъдещия принципал на новата конструкция Общото заседание ще сътвори работна група, която взаимно с работна група от приемащата институция да създаде процедура и правила за изваждане на института, като се съблюдават нормативната уредба и уставът на Българска академия на науките.

Властта.

" Монитор ":

Коалицията бетонира рокадите, гласоподават ги в четвъртък

Премиерът Бойко Борисов уточни имената на претендентите за трима нови министри в кабинета. Така за Министерство на вътрешните работи се предлага основният секретар на ведомството Младен Маринов. За транспортен министър от ГЕРБ гласят Александър Манолев, който сега е зам.-министър на стопанската система, а за Министерство на регионалното развитие депутатката от ГЕРБ Петя Аврамова.

В момента тя е зам.-председател на районната комисия в Народното събрание, а преди този момент е била кмет на Враца.

" За да не се спекулира с имена, ще ви кажа за претендентите, на които сме се спрели ", изясни Борисов в наличието на съдружните сътрудници, шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и финансовия министър Владислав Горанов.

Това стана след съвещанието на съдружния съвет, който продължи към час и половина в Министерски съвет, а на него ГЕРБ и " Обединени патриоти " разискаха кой да оглави Министерство на вътрешните работи, Министерство на регионалното развитие и транспортното ведомство на мястото на Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски. Техните оставки бяха поискани от премиера поради трагичната злополука край Своге, при която починаха 17 души.

Проблеми.

" Дума ":

Над 8600 малчугани от София остават без места в забавачките

Майки с дребните си деца се събраха през вчерашния ден на митинг пред Столичната община на ул. " Московска " 33 с претенции за повече места в детските градини, градеж на нови здания и оставки в администрацията. Родителите упорстват и за компенсиране на неприетите в забавачки деца, както и за електронна система за банкет в първи клас. Те издигнаха афиш, с който афишират, че няма да търпят дирекция " Образование " да прикрива нарушаванията в детските градини. На друго табло пък бяха изнесени съответни данни за броя на неприетите деца по набори през идната образователна година.

Под звуците на гайда малчуганите демонстрираха танцови умения, до момента в който представители на Инициативния комитет за качествена и новаторска просветителна система преговаряха с представители на кметството за настояванията си. Въпреки че от общината намерено се опълчиха на огромна част от изнесената от комитета информация, неговият ръководител Васил Николов излезе задоволен от срещата със зам.-кмета Тодор Чобанов и шефката на комисията по обучение в СОС Малина Едрева. Според Николов от общината са дали поръчка, че ще се съобразят с настояванията на родителите.

Оставка.

" 24 часа ":

Директорката на Изпълнителната организация по трансплантации отново е подала оставка

Д-р Марияна Симеонова е подала оставката си като шеф на Изпълнителната организация по трансплантации /ИАТ/. Мотивите на доктор Симеонова са персонални, свързани с нейното професионално развиване. В околните дни министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев ще назначи нов шеф на ИАТ, като до тогава доктор Симеонова остава на поста. Това оповестиха от Министерството на здравеопазването.

Припомняме, че доктор Симеонова подава оставка през юни, само че тя беше отхвърлена.

Екипът на Министерството на здравеопазването продължава договарянията за подписване на контракт с европейски трансплантационен център, който да обезпечи лекуването на българските жители, нуждаещи се от трансплантация на бял дроб. На заключителен стадий са диалозите с трансплантационния център в гр. Есен, Германия, за които доктор Симеонова ще продължи да спомага със своята експертиза.

Спор.

" Сега ":

Плевнелиев: Радев е първият български президент популист

" Аз мисля, че всички би трябвало да пазим престижа на някогашния държавен глава, даже когато той самият не знае по какъв начин да го опази " - по този начин президентът Румен Радев отвърна на обвиняването, че е популист, отправено от предшественика му на поста Росен Плевнелиев. " Радев е първият български президент популист. Дори обръщението му от преди дни - извънредно популистко. Не му наподобява на държавен глава да слага под въпрос главните институции на българската страна и да споделя, че даже Българска социалистическа партия не била опция на настоящето ръководство. Дори има противоконституционност - разделя нацията. Той външнополитически не е никакъв фактор, няма доверие към него на Запад ", разяснява Плевнелиев пред бТВ.

Според него Русия е " зашлевила пестник " на Румен Радев два пъти. " Не остана и подозрение, че проруската нотка у нас остана без покритие. Никога не се беше случвало да отиде на посещаване в Кремъл, от 6 минути изказвания една да приказва президентът на Русия и то да приказва за Бойко Борисов. След като не може да свърши нищо отвън България, то ще работи в страната. Президентът би трябвало да е платформа за положителните хрумвания в страната, да е уравновесен ", заключи Плевнелиев.

Президентът Румен Радев разяснява и промените в кабинета. Според него сега държавно управление тиражира серийни кавги и интриги, с цел да очерни съперниците си и да прикрие най-важните проблеми на обществото - корупцията и беззаконието. " Моят апел е към политическите партии - всички да се извърнат към проблемите на българите ", разяснява още Радев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР