Решение на Върховния касационен съд предизвика опасения за забрана на

...
Решение на Върховния касационен съд предизвика опасения за забрана на
Коментари Харесай

Опасения за забрана на публичните събирания в Румъния

Решение на Върховния касационен съд провокира опасения за възбрана на уличните митинги в Румъния. Върховният касационен съд постанови през вчерашния ден, че обществените събирания би трябвало да бъдат обявявани авансово, когато ще се организират на площади или публични пътища, или на други места наоколо до централи или парцели на частни и обществени юридически лица. Решението на съда е наложително, показва в. " Гъндул ".

Информационният уебсайт Зиаре цитира по този мотив мнение на асоциацията " Развитие на институциите ", съгласно която с това решение съдът е лимитирал правото на жителите да стачкуват непринудено. Според асоциацията решението също по този начин дава опция на жандармерията да прави злоупотреби посредством огромни санкции или посредством силови интервенции, даже в случай че митингите са мирни. В тази връзка асоциацията желае да съди румънската страна в Европейския съд по правата на индивида, осведоми Зиаре.

" Гъндул " отбелязва, че зад измененията в закона за обществените събирания стои министърът на вътрешните работи Кармен Дан. На чуване в Сената Кармен Дан отбрани нуждата от внасяне на промени в закона за обществените събирания и още веднъж настоя, че жандармерията е работила законно на антикорупционния митинг на румънската диаспора на 10 август, когато пострадаха 450 души.

" Гъндул " написа още, че окръг Тимиш в Западна Румъния е " погубен от дрога ". 131 души, измежду които и деца, са се озовали в незабавните отделения на лечебните заведения в окръга поради приложимост на опиати през първите девет месеца на тази година. Лекарите споделят, че се дрогират даже деца на 11 години, а канабисът е най-често използваният опиат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР