Решение на натрупаните проблеми не трябва да се търси само

...
Решение на натрупаните проблеми не трябва да се търси само
Коментари Харесай

Ананиев обеща единни стандарти за държавни и общински болници

Решение на насъбраните проблеми не би трябвало да се търси единствено в намирането на запас, без да има трайни законодателни промени. Това отговори здравният министър Кирил Ананиев на депутатски въпрос за положението на общинските лечебни заведения по време на парламентарния надзор.

Финансирането на общинските лечебни заведения е регламентирано в наредбите на закона за лечебните заведения. Общината взима решения за тяхното финансиране и структуриране, като те могат да ги финансират отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване, уточни Ананиев, представен от БГНЕС.

Решение на насъбраните проблеми не би трябвало да се търси единствено в намирането на запас, без да има трайни законодателни промени, закриване на неефективни действия и структури и съответни механизми за надзор, безапелационен беше отрасловият министър. Той посочи още, че аргументите не са от една и две години, а наливането на запас в нереформирани структури води до неефикасен резултат и разходване на средства и некачествено лекуване.

„ Министерство на здравеопазването ще направи оценка и разбор на здравните опасности и ще предложи ограничения за оздравяването им. Ще се изработят единни стандарти за ръководство на държавни и общински лечебни заведения “, изясни Кирил Ананиев.

Освен това щели да се основат механизми за надзор, което, съгласно министъра, ще докара до опция да има отговорно финансово ръководство.

На различен депутатски въпрос - по отношение на политиката за превъзмогване неналичието на животоспасяващи лекарства, реимбунсирани от НЗОК, Ананиев даде позитивен образец за превъзмогване на казуса с реекспорта на медикаменти с горещата телефонна линия за инсулин.

Здравният министър разяснява, че в основата на казуса към сегашния миг проблем в лекарствената политика, е снабдяването с животоспасяващи лекарствени артикули като инсулин, медикаменти за епилепсия, ревматоиден артрит, множествена склероза, онкологични болести и други, обект на паралелна търговия, водеща до недостиг на нашия фармацевтичен пазар.

Причина за този недостиг е извършваният реекспорт към страни от Европейски Съюз, където тяхната цена е доста по-висока, уточни Ананиев. Той увери, че напъните на Министерство на здравеопазването са ориентирани към предприемане на ограничения за превъзмогване на този проблем.

Министерство на здравеопазването прикани притежателите на позволения за приложимост, Българската асоциация на търговците на едро с медикаменти и Българската асоциация за развиване на паралелна търговия с медикаменти да изградят свои етични правила и да ги съблюдават, с цел да не се стига до шокови обстановки на пазара.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР