Решени сме да респектираме нарушителите и ограничим набезите в горите

...
Решени сме да респектираме нарушителите и ограничим набезите в горите
Коментари Харесай

Масирани проверки за незаконен дърводобив и по празниците

„ Решени сме да респектираме нарушителите и ограничим набезите в горите по празниците. За страдание продължаваме да откриваме повтарящи се противозаконни практики, което постанова да се резервира интензитета на надзор и през идващите почивни дни “, съобщи зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев. Той осведоми, че през последната седмица бяха извършени голям брой изненадващи акции, както в горски територии и по пътищата на страната за съблюдаване условията за дърводобив и превоз, по този начин и по пазари и хранилища, където се оферират коледни дръвчета и дърва за огрев, оповестиха от пресслужбата на МЗХГ.

Вчера, 20 декември, три контролни екипа на РДГ Бургас направиха едновременни акции дружно със специфичните полицейски сили на Министерство на вътрешните работи в 12 насаждения в общински горски територии до Сунгурларе в региони, където постоянно се откриват неразрешени сечи. Бяха тествани 6 физически лица и 1 транспортно средство. Съставени са 6 акта и са арестувани 3 конски впряга и над 2 куб. м нелегално добити и транспортирани дърва.

При друга профилирана взаимна акция на полиция и горски в землищата на град Айтос и село Грозден, община Сунгурларе, са тествани 5 общински и държавни горски територии, в които се следят чести нападения, както и 5 МПС и 20 физически лица, а също и дворове в ромски махали. Съставени са 11 акта за разнообразни нарушавания. Задържани са 9 куб. метра дърва за огрев и 1 конски впряг.

11 чиновници от РДГ Бургас и ДЛС Несебър дружно със профилирани полицейски сили направиха инспекции в землищата на община Несебър– до селата Гьольовца, Оризаре, Страцин, Бата, Медово и до град Каблешково. Проверени са 7 насаждения, 2 МПС и 26 физически лица, както и дворове на къщи в ромските махали. Общо 5 са формираните актове, като са арестувани 13 куб. м дърва за огрев.

Мащабна едновременна акция организираха през тази седмица 40 чиновници на РДГ Ловеч, районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи и жандармерията. Те направиха неочаквани претърсвания в региона на община Угърчин, като ревизираха 5 обекта и 4 физически лица за предпазване и рандеман на дървесина. Установено е неработещо видеонаблюдение на входа на един от складовете..

35 куб. м дърва са арестувани при инспекция на РДГ Шумен и чиновници на Министерство на вътрешните работи –Търговище в град Антоново. Лицето, направило нарушаването, не е имало регистрация на обекта за предпазване и продажба на дървесина. Дървата за огрев на 8 семейства са тествани при взаимна инспекция в Търговище от полицейски и горски инспектори. Установени са 4 нарушавания – за предпазване на дървесина без превозен билет и 2 за немаркирана дървесина.

Във Варна и Добрич също бяха осъществени взаимни инспекции с полицията, в това число и на частни. Задържани са над 4 куб. м дърва без контролни марки след подаден сигнал на телефон 112 и инспекция дружно с представители на Министерство на вътрешните работи на територията на село Аврен. Съвместни инспекции са осъществени и дружно с представители на Североизточно държавно дружество в Синдел и Дъбравино, като още веднъж има арестувана 7 кубика немаркирана дървесина без транспортни документи, както и 3 конски впряга.

Масирана акция е извършена и покрай Монтана от горските инспектори от РДГ Берковица и ДГС Монтана, дружно със чиновници на Министерство на вътрешните работи и жандармерията в Монтана. По време на акцията са арестувани близо 7 куб. м дърва, едно МПС и 5 конски впряга, както и 4 бинзиномоторни триона. Съставени са 8 акта и по един от случаите е формирано досъдебно произвеждане.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР