Решавате да посетите една от най-популярните туристически дестинации в света

...
Решавате да посетите една от най-популярните туристически дестинации в света
Коментари Харесай

На стотина метра от Колизеума се намира площад, кръстен на българин! Знаете ли кой е Асен Пейков?

Решавате да посетите една от най-популярните туристически дестинации в света – Рим. Качвате се на самолета и кацате на летище „ Фиумичино “. Излизате от летището и пред вас в цялата си хубост виждате голяма скулптура на Леонардо да Винчи. Красива е, мислите си, само че същински ще ѝ се възхитите, когато разберете, че нейният създател е българин – Асен Пейков, написа профилираният уебсайт bgsleda.com.

 На стотина метра от Колизеума се намира площад, кръстен на българин! Знаете ли кой е Асен Пейков?

Асен Пейков се ражда на 28 юни 1908 година в София. Има и брат, който също се популяризира в областта на изкуството – художникът Илия Пейков. Младият Асен не живее за дълго в столицата на България. В навечерието на първи клас негов град става Севлиево след гибелта на неговата майка.

 На стотина метра от Колизеума се намира площад, кръстен на българин! Знаете ли кой е Асен Пейков?

Годината 1923 е повратна за българската история. Засегнато от нея е и семейство Пейкови. Бащата на Асен Пейков е народен представител от земеделската партия на Александър Стамболийски, когато е убит в София. След убийството на татко му, фамилията на Асен Пейков се реалокира в Созопол. Созопол от много време е прочут, като град на актьори, художници, на бохеми и изобщо, на всички, обичащи изкуството. Никак не наподобява и инцидентно, че точно в него за първи път Асен Пейков стартира да се занимава със статуя. Това не става незабавно обаче, както споделя и самият ваятел, в течение на няколко години, с цел да откри прехранване, му се постанова да е риболовец, както и да оказва помощ с хамалска работа, на всеки, предложил възнаграждение.

Увлечението по изкуството прави Художествената академия в София изцяло натурален избор за продължение на неговото обучение. Асен Пейков освен я приключва, само че и получава златен орден по време на своето дипломиране. Но с цел да се стигне до влизането му в Академията са нужни няколко години. Асен Пейков идва в София без дом, без работа, стига даже и до мисли за самоубийство. И тук идва ролята на ориста, на инцидентната среща. Тази роля се извършва от ателието на прочут на Асен, в което той за първи път опитва да борави с глина, а една среща с професор Андрей Николов ще му помогне да стане негов чирак, а по-късно и да получи нужната подготовка, с цел да влезне в Академията. Няколко години по-късно към този момент Асен Пейков разполага със лично ателие в центъра на София, на бул. „ Цар Освободител “ 33, и стартира да работи в него. Любопитен факт е, че взема решение да взе участие в състезанието за статуите на Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийския университет „ Свети Климент Охридски “, само че приключва на второ място в него.

Дали постигнатото второ място го е стимулирало да разкрие капацитета си, дали пък обстановката в България не е била тази, която да подхрани неговия гений, няма по какъв начин да знаем, само че Асен Пейков взема решение да напусне родината си. Това, което последва недвусмислено приказва, че това решение е било вярно за неговата кариера.

Следващите му ателиета ще бъдат в Париж и Мадрид, ще стигне, даже до Съединените американски щати.

 На стотина метра от Колизеума се намира площад, кръстен на българин! Знаете ли кой е Асен Пейков?

Кулминацията в своята кариера на ваятел Асен Пейков ще доближи, установявайки се във Вечния град. В самото сърце на Рим в непосредствена непосредственост до Пиаца ди Испания се намира Виа Маргута. Малка уличка, на която е живял огромният италиански кинорежисьор Фредерико Фелини. Улица на художници, изпълнена с галерии и работилници. Именно на нея, на номер 54, се е намирало и ателието на Асен Пейков. Един българин, който извървява пътя от София през Севлиево и Созопол до Рим, с цел да се трансформира в един от най-известните скулптори в Италия.

В Италия Асен Пейков ще сътвори над 1 300 произведения. Освен упоменатата към този момент статуя на Леонардо да Винчи пред едноименното летище в Рим, негово дело са и бронзовата минерва в Университета в Бари, мраморната скулптура на Сан Джовани в италианската столица и бюстът на Папа Пий XII в конгресния център в Рим, пластиката „ Майчинство “ в Болоня, „ Триумфът на житото “, женска фигура на рид над Сардиния. Асен Пейков получава самопризнание за своята работа още приживе – негов е дизайнът на една от най-големите римски награди – бронзовата роза, знак на „ Премия благосклонност “. В неговото ателие ще сътвори статуи на имена като София Лорен, Фредерико Фелини, Джина Лолобриджида, Джон Кенеди.

 На стотина метра от Колизеума се намира площад, кръстен на българин! Знаете ли кой е Асен Пейков?

Големият ваятел умира в Рим на 25 септември 1973 година Можете да му отдадете респект, като:

• Посетите някоя от упоменатите към този момент скулптури;
• Пред гроба му на гробището „ Верано “ в Рим;
• Посетите ларгото, кръстено на него, пред дома му в Рим;
• Посетите изложба „ Асен и Илия Пейкови “ в Севлиево.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР