Решаващи дебати за Брекзит се водят днес в британския парламент,

...
Решаващи дебати за Брекзит се водят днес в британския парламент,
Коментари Харесай

Джонсън: Въпросът е тази сделка или никаква сделка

Решаващи диспути за Брекзит се водят през днешния ден в английския парламент, а министър-председателят Борис Джонсън прикани депутатите да поддържат контрактуваната от него договорка за излизане на Англия от Европейския съюз, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция.

Джонсън сподели на депутатите, че британците чакат от тях да одобрят неговата договорка за Брекзит.

" Сега е времето тази велика Камара на общините да се сплоти и да сплоти хората ", съобщи той пред долната камара на Народното събрание, която заседава в събота за първи път от 1982 година

По думите му всяко закъснение на Брекзит след 31 октомври ще бъде " безсмислено, скъпо и надълбоко подкопаващо публичното доверие ". " Наистина въпросът е тази договорка или никаква договорка ", сподели министър председателят.
Евентуално дефинитивно гласоподаване ще бъде много оспорвано и е мъчно да се предвижда какъв може да бъде изходът му.

Консерваторите на Джонсън нямат парламентарно болшинство, затова той ще се нуждае от поддръжката на някои опозиционни и самостоятелни депутати, с цел да завоюва гласуването в Камарата на общините по своята договорка.

Лидерът на опозиционните лейбъристи Джереми Корбин съобщи, че неговата партия няма да утвърди съглашението, и прикани английските гласоподаватели да имат последната дума.

" Напълно разбирам разочарованието и умората в страната и в тази камара ", сподели той.

" Но ние просто не можем да гласуваме за договорка, която е още по-лоша от тази, която камарата отхвърли три пъти ", съобщи Корбин, имайки поради съглашението, контрактувано от предшественичката на Джонсън Тереза Мей.

" Гласуването за договорка през днешния ден няма да постави завършек на Брекзит ", сподели водачът на лейбъристите.

" То няма да донесе сигурност и хората би трябвало да имат последната дума ", съобщи той.

Много депутати на лейбъристите, Либералните демократи и Шотландската национална партия не престават да хранят очаквания за нов референдум, по-добро съглашение, избори преди Брекзит или даже анулация на излизането на Англия от Европейски Съюз.

Джонсън получи известна поддръжка по-рано денем, откакто ръководителят на авторитетната Група за европейски проучвания, включваща евроскептични депутати от Консервативната партия, Стив Бейкър сподели, че е посъветвал групата да гласоподава за одобрение на договорката.

Но някогашният финансов министър Филип Хамънд, който беше един от 21 най-вече проевропейски настроени консерватори, изключени от парламентарната група на партията, откакто гласоподаваха против държавното управление предишния месец, поддържа корекция, препоръчана от различен някогашен реакционер - Оливър Летуин, предвиждаща да бъде краткотрайно спряно одобряването на договорката.

Поправката би означавала, че договорката на Джонсън не може да бъде утвърдена, до момента в който не бъде признато от Народното събрание законодателството за нейното използване.

Това би принудило Джонсън да изиска от Брюксел отсрочване на Брекзит за три месеца, както планува нов закон, целящ да предотврати овакантяване без договорка.
Хамънд сподели пред Би Би Си, че поправката на Летуин дава " залагаща на несъмнено политика, която ни разрешава да не би трябвало да гледаме този законопроект (за Брекзит) под непрекъснатата опасност на това държавното управление да дръпне шалтера и да ни изкара на открито с гръм и тропот на 31 октомври ".

" Преди да реша да скоча в рейса на министър-председателя, бих желал просто да съм малко по-наясно къде отивам ", съобщи Хамънд по-късно в Народното събрание.

Изходът от борбата за Брекзит може да има доста влияние върху икономическото и политическото бъдеще на Англия за най-малко 10 години напред.

" Брекзит постоянно се е отнасял за нещо доста повече от Европейски Съюз - той се отнася за това каква страна желаеме да бъдем ", съобщи в Туитър депутатката от Зелената партия на Англия и Уелс Карълайн Лукас. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР