Републиката за пореден път се озовава в ситуацията, когато отдолу

...
Републиката за пореден път се озовава в ситуацията, когато отдолу
Коментари Харесай

Който сее невежество, жъне бунтове

Републиката за следващ път се озовава в обстановката, когато изпод желаят, а от горната страна не могат. Широките национални маси не желаят да живеят постарому, а теснопартийните маси не могат да ръководят по новому. Нито да дадат реалистична вероятност. Тесните социалистки към този момент са демоде, другояче незабавно биха обрисували вероятността.

Нинова може и да не е тясна, само че от месеци има съответна визия. Любителят на братя Стругацки - другарят Симов, я изложи в научнофантастичен проект, с достоверността на научния комунизъм. А другарят Крум съобщи, че партията поема курс към предварителни избори, с интонация, като че съобщаваше, че поема курс към въоръжена битка.

Само дето липсваше революционна обстановка. И не щеш ли тя се появи, въпреки и надалеч от Лениновите мащаби. Протест до митинга, които евентуално ще се разрастват занапред, подхранени от зимните сметки за ток. За които Българска социалистическа партия разгласи, че ги поддържа, само че не стояла зад тях, което е успокоително за мъжката част от протестиращите.

Кой стои и кой взе участие, занапред ще се дъвче от политолози, антрополози, социолози, социопати и прочие, които към този момент на брой са повече от протестиращите. Но не това е най-същественото. Важна е повода, а тя е убийствено елементарна: на изчезналата междинна класа писна да липсва всичко приблизително, което за 30 години трябваше да я направи междинна. Според класическата формулировка тя се състои от хора с приходи към междинните, добре образовани, а от това и с дейна обществена позиция. Сиреч междинната класа посещава освен супермаркета, само че също и книжарницата, театъра, изложбата. Тя върти дребния и междинния бизнес, тя е и главен консуматор и по този начин обезпечава непоклатимост на стопанската система. И защото не пука от партийно назначени шефове, е основна за вярното действие на демокрацията. Няма междинна класа от подвластни и оцеляващи.

И по тази причина оцеляващите от неосъществената междинна класа потеглиха за следващ път на пердах с класовия зложелател, без да са наясно кой е той. И защото по-малко образованите в сходни бунтовни суматохи взимат връх над образованите, гръмнаха екзотични претенции за национален съд, промяна на системата, ръководство посредством референдуми, възбрана на партиите - все неща, към този момент тествани у нас през тридесетте и четиридесетте години на предишния век. А и какъв е резултатът, в случай че сменим парламентарната с президентска република, в случай че и двете са бананови? Няма по какъв начин да ашладисаме и швейцарските референдуми на нашата трънкосливка и през пролетта да берем божествен ябълки.

Така е. Но справедливият яд, провокиран от липса на правдивост, не оставя доста избори. Пред ръководещите е един - обезверени промени, на което те надали ще се решат. Пред Столетницата обаче изборите са доста и все хубави - екзотичната визия за развиването на България може и да изпадне в цялостен синхрон с екзотичните стремежи. И тогава обещанието, че партията ще дава по 6400 лв. за второ дете, ще бъде най-реалистичното. Нинова не е и сънувала, че ще доживее да избира сред огромни, дребни и всевъзможни размери митинги и претенции. Предизборна берекет.

Само че отдясно да не гледат на протестиращите с интелектуална пренебрежителност, а от ГЕРБ да изясняват, че хората насила са изкарани на улиците.

Защото всички заедно ще жънете това, което посяхте.

Който сее незнание - жъне протести.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР