Републиканците в Камарата на представителите започват първото официално изслушване за импийчмънт на Байдън

...
Републиканците в Камарата на представителите започнаха официално изслушване за импийчмънт
Коментари Харесай

Републиканците в Камарата на представителите започнаха официално изслушване за импийчмънт в четвъртък срещу президента Джо Байдън, обещавайки да „осигурят отчетност“, докато изследват семейните финанси и доходоносните бизнес сделки на неговия син Хънтър и излагат аргументите си пред обществеността, колегите и скептичния Сенат.

Председателите на комисиите по надзор, правосъдие и начини и средства използваха встъпителното изслушване, за да прегледат конституционните и правни въпроси, свързани с импийчмънта.

Те се опитват да покажат това, което според тях са връзки с задграничния бизнес на сина на Байдън Хънтър , въпреки че ключови свидетели казаха, че все още не виждат твърди доказателства за престъпления, подлежащи на импийчмънт.

Реп. Джеймс Комър, R-Ky, председател на Надзора, каза, че законодателите разполагат с „планина от доказателства“, които ще покажат, че по-възрастният Байдън е „злоупотребил с публичната си длъжност за финансовата изгода на семейството си“.

Комер обяви, че издава призовки за допълнителни банкови записи от Хънтър Байдън и брата на президента Джеймс Байдън. Той каза, че панелът ще продължи да „следи парите и доказателствата, за да осигури отчетност“.

Това е начален акт с високи залози за републиканците, който се провежда точно преди потенциално спиране на работата на федералното правителство, тъй като те започват процес, който може да доведе до крайното наказание за президент, освобождаване от длъжност за това, което конституцията описва като „тежки престъпления и провинения“. надвисна изключване.

Говорителят Шарън Янг нарече изслушването „безпочвен трик“ и каза: „Президентът Байдън винаги ще остане фокусиран върху приоритетите на американския народ – не върху тези политически игри.“

Повече от шест часа изслушването дойде, когато републиканците в Камарата на представителите се сблъскват с разпръсната съпротива срещу разследване за импийчмънт от собствените си редици и дълбоко нежелание в Сената от страна на републиканците, които се тревожат за политически последици и казват, че осъждането и отстраняването на Байдън от длъжност е малко вероятно.

Когато изслушването започна, демократите показаха екран, показващ дните, часовете и минутите, оставащи до затварянето на правителството, тъй като Конгресът се бори да финансира правителството преди крайния срок в събота.

„Ние сме на 62 часа от затварянето на правителството на Съединените американски щати и републиканците са стартиране на кампания за импийчмънт, базирана на отдавна развенчана и дискредитирана лъжа,” каза конгресменът Джейми Раскин, най-добрият демократ в панела за надзор.

Раскин постави под съмнение легитимността на изслушването, тъй като Камарата на представителите не е гласувала за официално стартиране на импийчмънта разследване.

Той каза, че републиканците преразглеждат петгодишни твърдения, повдигнати от Доналд Тръмп, който е главният съперник на Байдън през 2024 г., по време на импийчмънта на бившия президент през 2019 г. заради Украйна.

„Те нямат и капка доказателства срещу президента Байдън за престъпление, което подлежи на импийчмънт“, каза той.

На изслушването в четвъртък не присъстваха свидетели с информация за Байдън или бизнеса на Хънтър Байдън. Вместо това панелът изслуша външни експерти по данъчно право, наказателни разследвания и конституционна правна теория.

Върховен свидетел, повикан от републиканците, Джонатан Търли, професор по право в университета Джордж Вашингтон, който е експерт по въпросите на импийчмънта, каза, че вярва, че Хаус беше преминал прага за разследване, но настоящите доказателства не бяха достатъчни за повдигане на обвинения.

„Не вярвам, че настоящите доказателства биха подкрепили членове за импийчмънт“, каза Търли.

Демократите, които осъждат разследването като политически трик, целящ да нарани Байдън и да помогне на Тръмп, докато се кандидатира отново за президент, привлякоха Майкъл Герхард, професор по право, който също се е явявал като експерт в предишни процедури по импийчмънт.

В подробности причините, поради които републиканците казват, че трябва импийчмънт на Байдън, Герхард заключи: „Ако това е, което съществува като основа за това разследване, то не е достатъчно. Казвам го с цялото си уважение.“

Все пак остават въпроси, тъй като републиканците се ровят във финансите на семейство Байдън и задграничните бизнес сделки на Хънтър Байдън, който призна, че е употребявал наркотици през по-голямата част от времето, което беше подложено на проверка. Братът на президента, Джеймс, също беше замесен в известна работа с Хънтър.

Републиканците разследват Хънтър Байдън от години, откакто баща му беше вицепрезидент. И въпреки че има повдигнати въпроси относно етиката около международния бизнес на семейството, нито едно от доказателствата досега не е доказало, че президентът, в настоящия или предишния си пост, е злоупотребявал с ролята си, приемал е подкупи или и двете.

Един бивш бизнес партньорът на Хънтър Байдън е казал на следователите от Камарата на представителите, че синът е продавал „илюзията за достъп“ на баща си.

Търли каза на законодателите, че остава въпросът „Президентът беше ли замесен?“

В навечерието на изслушване, републиканците разкриха част от нови документи и банкови записи, които описват банкови преводи от китайски бизнесмен към Хънтър Байдън през 2019 г.

Хънтър Байдън беше изброил адреса на баща си във формуляра за банков превод, който според републиканците предоставяше ясна връзка към президента.

Аб Лоуел, адвокат на Хънтър Байдън, каза, че адресът на банковия превод, който според него е заем, е бил посочен в дома на президента в Делауеър, защото това е адресът в шофьорската книжка на Хънтър Байдън и „неговата единственият постоянен адрес по това време.“

„За пореден път представителят Комър разпространява лъжи, за да поддържа предпоставка – някакво неправомерно действие на Хънтър Байдън или семейството му – което се изпарява във въздуха в момента, в който фактите излязат наяве“, каза Лоуел в изявление .

Републиканците в Камарата на представителите също разглеждат разследването на Министерството на правосъдието на данъците и употребата на оръжие от Хънтър Байдън, което започна през 2018 г.

Двама лица, подаващи сигнали за нередности, се обърнаха към Конгреса през пролетта с твърдения, че служители на министерството са осуетили усилията им за пълно разследване Хънтър Байдън и че са изправени пред отмъщение, когато са отблъснали.

Оттогава твърденията са оспорени от Министерството на правосъдието, IRS и агентите на ФБР, които са работили по случая.

„Министерството на правосъдието Байдън защити семейството на Байдън марка." каза конгресменът Джейсън Смит, републиканец от Мисури и председател на Ways and Means.

Това, което Смит не спомена е, че дискусиите са се състояли по време на Министерството на правосъдието на Тръмп и вероятно са били в съответствие с практиката на агенцията да избягва открити стъпки за разследване на политически кандидати в непосредствена подготовка за избори.

Но републиканците посочиха неуспешно споразумение за признаване на вината през лятото като доказателство, че Хънтър Байдън е получил преференциално отношение заради баща му.

„Те се опитаха да съберат това скъпа сделка“, каза конгресмен Джим Джордан, R-Охайо, председател на съдебната власт.

Изслушването по разследването за импийчмънт се провежда, тъй като федералното правителство е на дни от това, което вероятно ще бъде пагубно спиране на правителството, което ще спре изплащането на заплати за милиони федерални работници и армията и прекъсва услугите на милиони американци.

Пекерът на Камарата на представителите Кевин Маккарти обяви разследването за импийчмънт този месец, подтикнато от Тръмп и с нарастващ натиск от десния му фланг да предприеме действия срещу Байдън или рискува да бъде изгонен от неговата лидерска работа.

Тръмп е единственият президент, който е импийчмънт два пъти, първо заради обвинения, че е оказвал натиск върху Украйна да изрови мръсотия за Байдън и по-късно заради обвинения, че е подбудил бунта на 6 януари 2021 г. в Капитолия. Той беше оправдан и в двата случая от Сената.

Изслушването в четвъртък се очаква да бъде първото от многото, тъй като републиканците в Камарата на представителите проучват дали ще преследват или не членове за импийчмънт срещу президента.

Не е ясно дали Маккарти има подкрепа от слабото си републиканско мнозинство за импийчмънт на Байдън. Ако Байдън бъде импийчмънт, обвиненията ще бъдат изпратени до Сената за съдебен процес.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР