Републиканците в Камарата на представителите се доближават до разследване за импийчмънт

...
Републиканците в Камарата на представителите се доближават до започване на
Коментари Харесай

Републиканците в Камарата на представителите се доближават до започване на разследване за импийчмънт след транскрибираните интервюта и публични показания по-рано това лято от двама лица, подаващи сигнали за данъчна служба относно начина, по който правителството се справя с разследването на сина на президента Джо Байдън, Хънтър Байдън.

Свидетелствата на подателите на сигнали за разследването са „променили играта“ според старши помощник на Републиканската партия, който каза пред CBS News, че с това, което републиканците в Камарата на представителите смятат за значимо ново доказателство, разкрито от разследващи комитети, ръководени от Републиканската партия, „ инерция върви към започване на разследване за импийчмънт."

Помощникът каза, че септември ще бъде ключов месец с очакваното свидетелство на главния прокурор Мерик Гарланд пред съдебната комисия на Камарата на представителите. Очаква се Гарланд да бъде притиснат от републиканците относно очевидни несъответствия в изявленията относно властта, притежавана от тогавашните САЩ. Адвокатът Дейвид Вайс ще повдигне обвинения в петгодишното разследване на Хънтър Байдън.

Гарланд беше казал, че Вайс ще може „да вземе решение за наказателно преследване по какъвто начин пожелае и във всеки район, в който поиска.“

Но през август Гарланд каза Вайс го беше информирал, че разследването му е достигнало етап, в който той смята, че работата му трябва да продължи като специален адвокат, и след това поиска назначението. Гарланд каза, че е стигнал до извода, че е „в обществен интерес“ да назначи Уайс специален адвокат, давайки му разширени правомощия да продължи разследването, в светлината на „извънредните обстоятелства“ на случая.

Тъй като подателите на сигнали свидетелски показания през юли, комисията по пътищата и средствата, ръководена от Републиканската партия на Камарата на представителите на Камарата на представителите, също призове двама висши служители на IRS, които са пряко запознати със срещата през октомври 2022 г., по време на която подателят на сигнали на IRS Shapley твърди, че Вайс е казал, че няма върховните правомощия да повдига обвинения и е бил отказан статут на специален адвокат.

Републиканският председател на комисията, конгресменът Джейсън Смит, изпрати писма до Майкъл Батдорф, идентифициран като директор на полеви операции на IRS, и Даръл Уолдън, отговарящ специален агент на IRS, с молба да се явят за транскрибира интервюта в началото на септември.

Смит каза в писмото, че комисията иска да говори с тях поради тяхното „пряко знание за ключова среща на 7 октомври 2022 г., в която се съобщават актуализации за разследването на Хънтър Байдън бяха обсъдени." Той продължи, като отбеляза, че служителите на IRS досега са „отказвали да сътрудничат доброволно“ с искането за транскрибирано интервю, така че затова са били призовани. Според препис от интервюто на Шапли през Мей пред Комисията по пътищата и средствата на Камарата, той свидетелства, че сесията на 7 октомври 2022 г. е била неговата среща на „червена линия“.

Шапли каза, че Вайс и „старши мениджъри на ниво“ от IRS, ФБР и прокуратурата на Делауеър на САЩ участваха, наред с други. На срещата Шепли твърди, че Вайс „ни изненада, като ни каза за обвиненията срещу (Хънтър Байдън), цитирам: „Аз не съм длъжностното лице, което решава дали да бъдат повдигнати обвинения“, без цитат. След това той ни шокира с разтърсващото новина, че назначеният от Байдън прокурор на САЩ Матю Грейвс не му позволява да повдигне обвинение във Вашингтон, където Хънтър Байдън е живял през някои от годините, предмет на разследването. За да добави изненадата, прокурорът на САЩ Вайс заяви, че впоследствие е поискал специален адвокат орган от Главното DOJ по това време и му беше отказано това пълномощно."

Свидетелските показания на Шапли включват вътрешни комуникации на IRS. „Доказателство 10“ е размяна на имейли между Уолдън и Батдорф и Шапли на 11 октомври 2022 г. Попитан дали резюмето на Шапли от срещата от 7 октомври 2022 г. — включително твърденията, че Вайс е казал, че няма правомощията да обвини Хънтър Байдън — беше точен, Уолдън отговори: „Вие покрихте всичко.“

IRS не отговори веднага на искането на CBS News за коментар. Говорител на Weiss в Делауеър и Министерството на правосъдието отказаха коментар. В съдебните документи обаче Вайс посочи, че разследването продължава.

Когато призовките бяха издадени миналата седмица, говорителят на демократите в комисията обвини мнозинството в „подбиране на череши, за да изгради политически целесъобразен разказ“.

„Комисията има задължението да потърси цялата истина, свързана с тези твърдения, и когато повече от 59 лица разполагат със съответната информация, изпращането на две призовки е преждевременно“, добави говорителят.

Говорителят на Белия дом Иън Самс каза: „Това безпочвено упражнение по импийчмънт би било катастрофа за републиканците в Конгреса и не ни вярвайте на думата: просто слушайте припева на техните колеги републиканци, които признават, че няма доказателства за техните фалшиви твърдения и че преследването на такава партизанска каскада ще има „обратен ефект“. Вместо да продължат своята крайна, крайна дясна политическа война, за да лъжат и да се опитват да навредят политически на президента, републиканците в Камарата на представителите трябва да работят с него по въпросите, които наистина имат значение за американския народ, като намаляване на разходите и създаване на работни места или укрепване на здравеопазването и образование."

Когато Камарата се върне през септември, помощникът на Републиканската партия каза, че членовете на конференцията ще се съберат, за да обсъдят потенциално разследване за импийчмънт, което е сред основните въпроси, които ще обсъждат. Също така високо в този списък са държавните разходи. Финансирането за правителството изтича в края на септември и ако Конгресът не успее да приеме временен законопроект, ще има спиране на работата на правителството.

Ако това се случи, всяка работа на правителството, която не се счита за съществена, ще спрете. Но работата на комисията на Конгреса, за да се опита да получи законопроекти за бюджетни кредити през Конгреса, ще продължи, защото това ще попадне в категорията на основната работа. Но разследванията в Камарата на представителите и Сената ще спрат, докато правителството бъде затворено.

Говорителят на Камарата на представителите Кевин Маккарти каза в "Sunday Morning Futures" на Fox News, че ако правителството спре работа, това ще се случи и с разследванията, ръководени от Републиканската партия. Оценката може да стимулира някои републиканци от Камарата на представителите, които искат да продължат напред с всяко разследване за импийчмънт, за да подкрепят краткосрочно финансиране за поддържане на работата на правителството.

Джон Нолен и Катрин Уотсън допринесоха за този доклад.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР