Републиканците в Камарата на представителите обещават да продължат разследването за импийчмънт, дори ако правителството спре работа

...
Републиканците в Камарата на представителите планират да продължат с разследването
Коментари Харесай

Републиканците в Камарата на представителите планират да продължат с разследването си за импийчмънт на президента Джо Байдън в случай на спиране на работата на правителството, въпреки че пропускът във федералното финансиране може да представлява логистични предизвикателства пред тяхната разследваща работа.

През последните дни републиканците в Камарата на представителите – както всички федерални агенции – работят зад кулисите, за да разберат кои от техните операции и служители ще бъдат счетени за „съществени“, ако правителството спре да работи в полунощ в събота. И беше решено, че ръководените от Републиканската партия комисии, ръководещи разследването за импийчмънт на Байдън, ще попаднат под този чадър, според множество републикански законодатели и помощници, въпреки че официалните планове за спиране все още се финализират.

Председателят на надзора на Камарата на представителите Джеймс Комър каза, че потенциално затваряне, което сега е само след няколко дни, няма да окаже влияние върху неговия персонал и планира да продължи да издава призовки, като каза пред CNN във вторник: „Ще продължим“.

Председателят на съдебната камара Джим Джордан каза, че служителите му са счетени за съществени и ще продължат с постоянния поток от интервюта, организирани от неговия панел, включително с висши служители в Министерството на правосъдието.

„Планирали сме редица от тях“, каза Джордан пред CNN. „Всяка седмица има цял списък от хора.“

Изслушванията все още могат да се провеждат, дори ако законодателите не успеят да запазят правителството финансирано, според републикански помощник. Но може да се окаже трудна оптика да се използват правителствени ресурси за провеждане на публични изслушвания относно разследванията на Байдън на Републиканската партия, докато хиляди федерални служители и военен персонал не получават заплати и докато неща като талони за храна и жилищна помощ започват да изчезват.

Запитан дали републиканците трябва да продължат с разследването си за импийчмънт, ако правителството прекрати дейността си, представителят на Републиканската партия Дейвид Валадао, който представлява калифорнийски свободен район, каза пред CNN: „Дори няма да си губя времето да говоря за това точно сега. В момента съм съсредоточен върху правителството, държа го отворено и правя това, което трябва да направим на този фронт.

Едно предизвикателство за републиканците в Камарата на представителите при придвижването напред с разследване за импийчмънт по време на спиране на работата на правителството е, че комисиите ще търсят информация от правителствени агенции, къде много служители ще бъдат уволнени или няма да приоритизират исканията на Конгреса. Това означава, че издаването на призовки и привличането на свидетели за интервюта или изслушвания може да се окаже по-сложно от обикновено.

„Можем да продължим да работим по разследването за импийчмънт, но смятам, че това ще засегне някои от нашите призовки в зависимост от клоновете, към които призовка информация“, каза представителят на Републиканската партия Марджъри Тейлър Грийн от Джорджия, която служи в Комитета за надзор, каза пред CNN .

Източник, запознат с отговора на надзора на изпълнителната власт, каза пред CNN: „Агенциите вече отговарят на вълна от искания за надзор от Конгреса с ограничени ресурси. Изключването ще влоши проблема. Агенциите винаги ще правят всичко възможно, за да отговорят на Конгреса, но Камарата не може да вземе тяхната торта и да я изяде също.

Едно ключово решение, което все още не е определено, е дали съдебен репортер, който отговаря за преписването на интервюта и показания, се счита за важен, каза източник, запознат с процеса, каза пред CNN.

Очаква се комисията по администриране на домовете да изпрати по-официални насоки до офисите и комисиите какво да правят по време на спиране в „подходящо време“, според запознат източник. А служителите на Демократическата комисия ще проведат брифинг за членовете на Демократическата партия в сряда за това какво да очакват, каза отделен източник пред CNN.

Председателите на комисии – които ще имат заплата, определена от Конгреса при спиране – все още ще трябва да вземат ключови решения за това кой от техния персонал ще продължи да работи без заплащане за продължителността на спирането, като от другата страна ще чака обратно заплащане.

Миналата седмица председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти – в опит да спечели консервативни хардлайнери, които обещават да се противопоставят на временен законопроект, за да запазят светлините на правителството – предупреди, че евентуално затваряне ще забави усилията на републиканците в Камарата да продължат да събират информация и да изграждат своя дело за импийчмънта на Байдън.

„Ако правителството затвори, това ще забави тази част, да“, каза Маккарти.

Но някои от въздържалите се не бяха разочаровани и изразиха увереност, че техните разследвания могат да продължат без прекъсване.

Докато ключовата логистика все още се разработва, членът на съдебната комисия на Камарата на представителите Майк Джонсън не вижда проблем с продължаването на тази работа по време на спиране.

„Мисля, че нашата отговорност съгласно конституцията надхвърля цялата политика и споровете относно бюджетирането и разходите и всичко останало“, каза той пред CNN.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР