Републиканци и Демократи в Сената на САЩ предлагат нов закон,

...
Републиканци и Демократи в Сената на САЩ предлагат нов закон,
Коментари Харесай

Сенатът на САЩ иска Тръмп да запази поне последния договор за ядрени оръжия с Русия

Републиканци и Демократи в Сената на Съединени американски щати оферират нов закон, който да промени курса на администрацията за надзор на нуклеарните оръжия, като приканват Доналд Тръмп да удължи контракта " Нов Старт " с Русия или да даде аргументация за премахването му, оповестява " Гардиън ".

Тръмп към този момент се отдръпна от нуклеарното съглашение с Иран и Договора за нуклеарни ракети със междинен и дребен обхват (ИНФ) с Русия.

Това слага " Нов старт ", който лимитира стратегическите нуклеарни бойни глави, разгърнати от Съединени американски щати и Русия, до 1550 всяка, като последното публично ограничаване на главните арсенали в света и унищожаването му се преглежда като евентуална гибел за контрола над оръжията.

Тръмп отхвърля контракта, подписан от неговия предходник Барак Обама през 2010 година Съветникът по националната сигурност Джон Болтън съобщи, че е " малко евентуално да бъде удължен ", когато изтече през февруари 2021 година

" Защо да разтеглим незадоволителната система, единствено с цел да кажем, че имаме контракт ", риторично пита Болтън на протест на млади консерватори във вторник.

Новият законопроект, показан в сряда от сенатора на демократите Крис Ван Холен и републиканския сенатор Тод Йънг, се стреми да включи Конгреса във вземането на нуклеарни решения като противотежест на ястреби като Болтън.

Законопроектът, забелязан от " Гардиън ", приканва " Нов старт " да бъде продължен до 2026 година, в случай че се потвърди, че Русия нарушава контракта или не бъде подписано ново съглашение, което " обезпечава равни или по-големи ограничавания, бистрота и ограничения за инспекция ".

Администрацията упорства, че организира междуведомствен обзор на " Нов старт ", само че бранители на контрола върху оръжията се притесняват, че Болтън и други като него чакат контракта да завърши, без желание да го удължават или заменят.

Тръмп въпреки всичко показва интерес към ново съглашение за надзор на оръжията, само че такова, което включва и Китай.

" Мисля, че в последна сметка ще сключим договорка с Русия в региона на контрола върху оръжията, занимаваме се единствено с увеличение на това, което не е належащо нито на нас, нито на тях (Русия). Китай сега се пробва да настигне. На първо място сме ние, по-късно Русия, по-късно Китай, само че Китай е много по-назад сега ", съобщи Тръмп във вторник.

Тъй като се счита, че китайският боеприпас е 20% от този на Русия или Съединени американски щати и не се употребява оперативно (бойните глави се съхраняват настрана от ракетите), критици на администрацията считат, че включването на Китай е " отровно хапче ", желание да се предотврати значителното договаряне преди приключването на Нов старт. Пекин съобщи, че няма интерес от сходна договорка.

Новият законопроект на Сената, който дублира сходен законопроект в Камарата на представителите, постанова условията за отчитане на администрацията за да я принуди да се обосновава за какво разрешава " Нов старт " да изтече.

В рамките на шест месеца след приемането на законопроекта шефът на националното разузнаване ще би трябвало да даде на Конгреса оценки на планувания съветски боеприпас, със и без удължение на " Нов страт ".

Разузнаването ще би трябвало да свидетелства за това по какъв начин доверието на разследващата общественост в оценките за съветските нуклеарни сили ще се повлияе от приключването на контракта, който планува необятни и чести взаимни инспекции и продан на информация. Също по този начин се изисква оценка на разследващите старания, нужни за компенсиране на приключването на контракта.

Разузнавателните организации също би трябвало да дадат оценка на мащаба на китайските нуклеарни сили. А държавният секретар ще би трябвало да заяви на Конгреса за напъните за договаряния с Москва и за всевъзможни оферти за удължение от двете страни.

" Сега повече от всеки път би трябвало да запазим ефикасни, проверими граници на нуклеарния боеприпас на Русия ", разяснява сенатор Ван Холен.

" Договорът Нов старт съумя да го направи през последните девет години и да се откажем от него, ще подкопае националната сигурност и сигурността на нашите съдружници ", добавя сенаторът.

Сенатор Йънг добавя, че " този контракт би трябвало да изтече през 2021 година и защото подновяването на този контракт се разисква, би трябвало да подходим към решението с необятно отворени очи за това по какъв начин заканите от нуклеарни оръжия са се развили след първия Нов страт. "

" Показателно е, че тези двама сенатори - определени за първи мандат през 2016 година - вършат значително изказване, че съществува двустранна поддръжка за продължение на постоянния надзор върху оръжията, като контракта Нов старт, до момента в който се обмислят бъдещи цели за надзор на оръжията ", разяснява Пранай Вади, някогашен чиновник на държавния департамент за надзор на оръжията, а в този момент във фонда Карнеги за интернационален мир.

Томас Мур, някогашен старши консултант на комисията по външни връзки на Сената, назова законопроекта " в действителност огромна работа ".

" Това демонстрира, че не всички са се насочили към края на контрола над оръжията. И демонстрира, че най-малко един републиканец счита, че имаме потребност от по-добър отговор за края на Нов старт ", добавя Мур. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР