Републиканската върхушка си върна усмивката, ако не влиянието. Човекът, самопровъзгласил

...
Републиканската върхушка си върна усмивката, ако не влиянието. Човекът, самопровъзгласил
Коментари Харесай

Тръмп отлъчи Банън и републиканците са във възторг

Републиканската върхушка си върна усмивката, в случай че не въздействието. Човекът, самопровъзгласил се за пазач на тръмпизма - Стив Банън, беше отлъчен от шефа - Доналд Тръмп.

Двете клики си оспорваха благоразположението на американския президент, който се възползва от съперничеството им. Най-често той се сближаваше с републиканските водачи в Конгреса, сътрудници по насила. Тръмп обаче не се месеше на Стив Банън в открита война с това, което той назовава " мочурище " - резюме, включващо всевъзможни партийни шефове, авторитетни фигури и хора на изборна служба - всички, които съгласно него мътят чистотата на тръмпистката гражданска война.

Банън беше изваден от относителна анонимност с изненадващото му назначение през август 2016 година за " общоприет шеф " от Доналд Тръмп, който искаше да даде подтик на акцията си три месеца преди президентските избори. Към оня миг Банън оглавяваше уеб страницата " Брайтбарт " (Breitbart.com), чиито публикации се споделят в забележителна степен от десните и крайнодесните. По това време медиите хвалеха репутацията му на " най-опасния човек в американската политика ".

Тогава той беше считан за идеолог и постановчик на икономическия популизъм, насърчаван от Доналд Тръмп, макар че Тръмп постоянно е оспорвал изказванията, че е под въздействие. При все това новият президент го назначи за пълководец в Белия дом. След седем месеца, наситени със събития, през август той бе отхвърлен, само че публично двамата мъже останаха в положителни връзки. Стив Банън още веднъж пое ръководството на " Брайтбарт " - негово " оръжие ". Целта му бе да разчисти сегашните републиканци на вътрешнопартийното гласоподаване преди парламентарни избори през 2018 година и да направи по този начин, че да бъде свален шефът на болшинството в сената Мич Макконъл, негов върл зложелател.

Първият претендент, на който Банън заложи на частични избори през декември - Рой Мор в Алабама, загуби от кандидата демократ - нещо, което не се случвало в този бастион на консерваторите от 25 години. Това бе първият удар върху репутацията на Банън. Второто деяние от падението му се разигра под формата на книга, в която някогашният консултант прави не изключително ласкави изявления за интелектуалното ниво на президента. Между другото в официално съобщение в сряда Доналд Тръмп съобщи, че Банън е изгубил разсъдъка си и е преувеличил въздействието си.

" Краят на Банън "

Мнозина републикански претенденти се домогваха до утвърждението на Стив Банън за вътрешнопартийните избори през пролетта като индиректен метод да получат благословията на Тръмп. Тази поддръжка се показваше в медийна (чрез " Брайтбарт " ) и финансова (чрез другарски дарители) поддръжка, гарантирайки братоубийствен интервал в редиците на Републиканската партия. След като етикетът " Банън " повече не е синоним на марката " Тръмп " обаче, тези претенденти популисти се оказаха в ужас. Техните официални съобщения от сряда прочее потвърждаваха предаността им... към жителя на Белия дом.

Колкото до досегашните любимци на " върхушката ", те се надпреварваха един през различен да порицават съюзяването на дисидентите с персона, оскърбила ръководителя. Защото единствената в действителност известна и обединителна фигура измежду консерваторите остава президентът. Според института " Галъп " той се употребява с утвърждението на 82 % от републиканските симпатизанти.

Във Вашингтон водачите ликуват. Мич Макконъл даже пусна усмивка през вчерашния ден, заявявайки евфемистично, че " се причислява към казаното от президента за Стив Банън ". " Не е ясно на кого ще помогне неговата токсичност ", сподели Стивън Ло, който оглавява авторитетна републиканска политическа комисия. В републиканските кръгове насочат нападки към някогашния любимец Банън при всяка опция. " Тръмп щеше да завоюва президентския пост със или без Банън ", означи един лоялен на милиардера човек - Нют Гингрич. " Това е краят на Банън ", съобщи пред " Фокс бизнес " републиканецът деец Ед Ролинс.

Дори съдружниците на шефа на " Брайтбарт " го изоставиха. Ултраконсервативната милиардерка Ребека Мърсър, акционер в уеб страницата, съобщи в официално съобщение до в. " Вашингтон пост " през вчерашния ден, че не е говорила със Стив Банън от месеци и нито тя, нито фамилията й поддържат дейностите и изказванията му от последно време.

Достатъчно бе да забележим разстройването на радио- и телевизионния водещ и ревнив последовател на Тръмп Шон Ханити пред полемиката, с цел да разберем по какъв начин Банън би могъл да стане военачалник без войска. В предаването си в сряда вечерта журналистът доста внимаваше да не заеме позиция и изместваше полемиката към... медиите, упрекнати, че пресилват нещата. " Те доста обичат републиканците и консерваторите да се борят между тях ", сподели той.

Този път обаче точно републиканците започнаха войната./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР