Републиканската партия в САЩ е станала драматично по-нелиберална през последните

...
Републиканската партия в САЩ е станала драматично по-нелиберална през последните
Коментари Харесай

Републиканската партия на Тръмп много заприличала на автократичните партии на Орбан и Ердоган

Републиканската партия в Съединени американски щати е станала трагично по-нелиберална през последните две десетилетия и в този момент по-скоро наподобява на ръководещи партии в автократични общества, в сравнение с някогашните си дясноцентристки еквиваленти в Европа. Това демонстрира ново интернационално изследване, представено от " Гардиън ".

В забележителна смяна от 2000 година насам, Републиканската партия предприе демонизиране и поощряване на насилието против свои съперници, възприемайки настройки и тактики, сравними с ръководещите националистически партии в Унгария, Индия, Полша и Турция.

Промяната докара на власт Доналд Тръмп, само че също е била задвижена от възхода на Доналд Тръмп.

За разлика от републиканците, Демократическата партия не се е трансформирала доста в привързаността си към демократичните правила и в това отношение е останала сходна на десноцентристките и лявоцентристките партии в Западна Европа. Основната им разлика е методът към стопанската система.

Новото изследване, най-голямото по рода си до момента, е осъществено от Института V-Dem към Университета в Гьотеборг в Швеция, употребявайки новоразработени способи за премерване и количествено установяване на здравето на международните демокрации във време, когато авторитаризмът е във напредък.

Анна Люрман, заместник-директор на V-Dem, разяснява, че трансформацията на Републиканската партия е била " сигурно най-драматичната смяна в една открита народна власт ".

" Индексът на нелиберализъм " на V-Dem мери степента на ангажираност към демократичните правила, които една партия демонстрира преди избори. Институтът го назовава " първата сравнителна мярка от " лакмусовия тест " за преданост към демокрацията ".

Проучването, оповестено през днешния ден, демонстрира, че партията е следвала сходна траектория на " Фидес ", която при ръководството на Виктор Орбан се трансформира от демократично младежко придвижване в властническа партия, трансформирала Унгария в първата недемокрация в Европейския съюз.

Индийската партия " Бхаратия Джаната " се трансформира по сходни способи при Нарендра Моди, както и Партията на справедливостта и развиването (ПСР) в Турция при Реджеп Тайип Ердоган и партията " Право и правдивост " в Полша. Тръмп и неговата администрация се стремят да развиват близки връзки с управлението на тези страни.

Републиканската партия остава релативно отдадена на плурализма, само че е извървяла дълъг път към занемаряване на други демократични правила, ставайки доста по-склонна към пренебрежение към съперниците и поощряване на насилието.

" Виждали сме сходни промени в партиите в други страни, където качеството на демокрацията е намаляло през последните години, където демокрацията ерозира ", сподели Люрман. " Той доста добре се вписва в модела на партиите, които подкопават демокрацията, откакто са на власт. "

" Демонизирането на съперниците - това явно е фактор, който се е трансформирал доста, що се отнася до Републиканската партия, както и насърчаването на политическото принуждение ", сподели тя и добави, че смяната е значително доведена от върха.

" Имаме няколко цитата от Тръмп, които демонстрират по какъв начин той е насърчавал поддръжниците да употребяват принуждение против публицисти или политически съперници. "

В Западна Европа десноцентристките партии като Християндемократическия съюз на Германия и Народната партия на Испания се придържат към своя ангажимент към демократичните правила. Със същата мярка Консервативната партия на Англия е минала по някакъв метод по либерално-нелибералния набор, само че не до крайностите на републиканците.

" Данните демонстрират, че Републиканската партия през 2018 година е била доста по-нелиберална от съвсем всички други ръководещи партии в демокрациите ", откри изследването на V-Dem. " Само доста малко ръководещи партии в демокрациите през това хилядолетие (15%) бяха считани за по-нелиберални от Републиканската партия в Съединени американски щати. "

Институтът откри, че спадът в демократичните черти се е ускорил по целия свят и че за първи път през този век автокрациите са в по-голямата част - държат властта в 92 страни, където живеят 54% от международното население.

Според критерия на V-Dem, съвсем 35% от популацията на света, 2,6 милиарда души, живеят в страни, които стават все по-автократични.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР