Републиканецът Кевин Маккарти загуби драматичен първи вот за избор на

...
Републиканецът Кевин Маккарти загуби драматичен първи вот за избор на
Коментари Харесай

За пръв път от 100 години: републиканецът Кевин Маккарти не успя да оглави Камарата на представителите

Републиканецът Кевин Маккарти загуби трагичен първи избор за избор на ръководител на Камарата на представителите - долната камара на американския Конгрес, откакто твърдолинейните консерватори от личната му партия гласоподаваха срещу него. Той не съумя да получи нужното болшинство от 218 гласа, с цел да наследи демократа Нанси Пелоси като ръководител.

Това е първият път от повече от век, в който Камарата не съумява да избере ръководител от първото гласоподаване. Лидерът на демократите в Камарата на представителите Хаким Джефрис изпревари Маккарти при гласуването с 212 против 203 гласа, защото 19 републиканци избраха друг претендент от формалната партийна номинация. Законодателите бързо минаха към второ гласоподаване, като наподобява малко евентуално Маккарти да надделее в него.

И на първия, и на втория тур от гласуването Маккарти не получи нужните 218 гласа, макар че републиканците имат 222 представители в Камарата. Причината за това е, че някои последователи на Доналд Тръмп не го поддържаха. 
 
Републиканците, които получиха болшинство в Камарата на изборите през ноември, дадоха обещание да се възползват от него, с цел да стартират редица следствия против Байдън, фокусирани да вземем за пример върху оправянето му с пандемията. Преди да подхващат сходни дейности, те на първо време би трябвало да се спогодят, с цел да изберат ръководител на Камарата на представителите.
 
Освен Маккарти републиканците издигнаха за председателското място кандидатурата на Андрю Бигс, а демократите - тази на Хаким Джефрис. Представителите на долната камара в Конгреса ще продължат да гласоподават до избирането на ръководител.
 
Избирането на ръководител на Камарата на представителите може да отнеме няколко часа, само че и няколко седмици - през 1856 година определените конгресмени реализират единодушие едвам след два месеца и 133 гласувания.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР