Република Турция е готова на всякакво енергийно сътрудничество с България,

...
Република Турция е готова на всякакво енергийно сътрудничество с България,
Коментари Харесай

Турция ни поздрави за Съединението и обеща по-сериозно сътрудничество в енергетиката

Република Турция е подготвена на всякакво енергийно съдействие с България, което ще докара до сигурност на енергийните доставки, увери енергийният министър на югоизточната ни съседка Берат Албайрак, който се срещна с премиера Бойко Борисов и българския си сътрудник Теменужка Петкова по време на еднодневното си посещаване у нас.

След като ги е поздравил за националния празник - Съединението на Княжество България и Източна Румелия - турският министър е разискал с българските държавници задълбочаване на двустранното енергийно съдействие в региона на природния газ и на електроенергетиката, се споделя в известие на пресслужбата на Министерския съвет.

Двете страни са договорили реализацията на взаимни планове, които ще доведат до сигурност и диверсификация на доставките на природен газ, както и реализиране на конкурентни цени за промишлеността и бита.

Българската страна е срещнала турската с реализацията на концепцията за създаване на европейски газоразпределителен център „ Балкан “, който би трябвало да бъде сбъднат при изискванията на европейското законодателство.

В рамките на предпроектното изследване ще бъдат прегледани всички входно-изходни точки за доставки на природен газ, в това число и входна точка Турция, е било посочено по време на срещата.

Министър Петкова припомнила, че продължава модернизацията и разширението на българската газопреносна мрежа, което ще разреши увеличение на потенциала за пренос от България за Турция, ще има опция и за реверсивни доставки към страната ни.

От турска страна е бил проявен интерес за изследване на опциите за създаване на спомагателни електропреносни линии, които да обезпечат увеличение на потенциала на експорт на електрическа енергия от България към Турция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР